Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag.

Du er her

Undervisningsforløb

Du finder her undervisningsforløb, som foruden fagtekster, opskrifter og videoer indeholder konkrete idéer til, hvordan eleverne kan arbejde med og tilegne sig det faglige stof, herunder bl.a. opgaveark m.v.

Grundtilberedning, Naturfag i...
4
  • Grundtilberedning
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Tværfaglig
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Æg
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Æg
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Æg
  • Sensorik og kvalitetskriterier
  • Madens æstetik
Omeletten opfattes af mange kokke som en skøn klassiker. Den udfordrer kokkens praktiske... Læs mere
  • Gastronom
Grundtilberedning, Naturfag i...
7
  • Grundtilberedning
  • Naturfag i produktion
  • Bag
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Gluten
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Gluten
  • Stivelse
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Gasarter
  • Gær
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Gær
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Gær
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Grundtilberedningsmetoder
I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde med melets madtekniske egenskaber,... Læs mere
  • Bager
  • Gastronom
  • Bagværk
Grundtilberedning, Varekendskab
2
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Læs
  • Se
  • Snak
  • Tilbered
  • Blæksprutter
  • Anatomi
  • Blæksprutter
  • Tekstur
Når kokke fremstiller blæksprutter til velsmagende retter, ligger der ofte mange timers... Læs mere
  • Gastronom
  • Havet
Grundtilberedning, Naturfag i...
5
  • Grundtilberedning
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Maillard
  • Maillard
  • Maillard
  • Maillard
  • Maillard
Formålet med dette undervisningsforløb er, at elever opnår viden om de to vigtigste... Læs mere
  • Gastronom
  • Slagter
Grundtilberedning
4
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Sauce
  • Umami
  • Tekstur
  • Sauce
  • Sauce
  • Sauce
Der findes et hav af saucer, og mange af dem er varianter af grundsaucer (såsom brun sky... Læs mere
  • Gastronom
  • Sauce
Grundtilberedning
3
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Læs
  • Snak
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Snak
  • Temperatur
  • Trykkogning
  • Trykkogning
  • Temperatur
  • Tekstur
  • Trykkogning
  • Tekstur
  • Karamelisering
Igennem de sidste årtier har vi set eksempler på tilberedninger, hvor temperaturen er lav... Læs mere
  • Gastronom
  • Ernæring
Grundtilberedning
1
  • Grundtilberedning
  • Skolebesøg
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Sans
  • Se
  • Fremlæg
  • Udskær
  • De fem grundsmage
  • Råvarekendskab
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Sensorik og kvalitetskriterier
  • Tekstur
Forløbet her handler om smag, både ud fra en fysiologisk, sensorisk og psykologisk vinkel... Læs mere
Grundtilberedning, Varekendskab
3
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Løs
  • Se
  • Læs
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Løg
  • Løg
  • Løg
Løg findes i runde, tynde, ovale og tykke former. I hvide, røde, grønne og brune farver.... Læs mere
  • Gastronom
  • Ernæring
  • Slagter
  • Frugt og grønt
Naturfag i produktion
6
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Smag
  • Læs
  • Undersøg
  • Lav
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Undersøg
  • Ost
  • Ost
  • Ostefremstilling
  • Ost
  • Ostefremstilling
  • Ost
  • Ost
  • Ost
  • Ostefremstilling
Hvad er en ost, og kan man selv lave ost? Osteproduktion er et håndværk i sig selv, og... Læs mere
  • Gastronom
  • Mejerist
  • Ost

Undervisningsforløb: Sensorik

Her er en undervisningspakke om sensorik, som dækker temaer som bl.a. grundsmagene, tilsmagning, trigeminalsansen og trigeminalstimulerende madvarer, lugtesansen, sensoriske fænomener, følesansen og teksturers betydning for velsmag, hurtige sensoriske evalueringsmetoder, som kan bruges i køkkenet, og principper for velsmag, som tager afsæt i Peter Klosses kulinariske succesfaktorer. Undervisningsmaterialerne omfatter indtalte slideshows, som kan vises for klassen, smagninger, øvelser i køkkenet eller klasselokalet og korte film med kokke, der oplever forskellige sensoriske fænomener på egen krop, eller viser hvordan øvelserne laves.

Natur/teknologi, Naturfag i...
5
  • Natur/teknologi
  • Naturfag i produktion
  • Lyt
  • Snak
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Udforsk
  • Se
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Lyt
  • Udforsk
  • Snak
  • Smag
  • Sensorik
  • Trigeminalsansen
For at underbygge elevernes forståelse af teorien bag grundsmagene og trigeminalsansen ... Læs mere
Natur/teknologi, Varekendskab,...
4
  • Natur/teknologi
  • Varekendskab
  • Grundtilberedning
  • Naturfag i produktion
  • Smag
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
  • Lyt
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
I dette modul lærer eleverne om lugtesansens anatomi, hvad forskellen på lugt og smag er... Læs mere
Naturfag i produktion
2
  • Naturfag i produktion
  • Lyt
  • Snak
  • Smag
  • Lyt
  • Sans
  • Udforsk
  • Snak
Hvordan beskriver man den tekstur, man oplever i munden, og hvorfor er lyde og høresansen... Læs mere
Varekundskab, Naturfag i...
5
  • Varekundskab
  • Naturfag i produktion
  • Produktudvikling, produktion og service
  • Gastronomisk innovation
  • Vinlære
  • Lyt
  • Se
Sensoriske evalueringsmetoder er centrale i forhold til at vurdere madvarer og retter... Læs mere
Varekundskab
3
  • Varekundskab
I dette modul lærer eleverne at bruge deres viden om sensorik til at udvikle en... Læs mere

Fagtekster og opskrifter

Du finder her en samling af fagtekster og tilhørende opskrifter. Fagteksterne er udviklet i et samarbejde med Smag for Livets faglige eksperter og dygtige håndværkere ude på erhvervsskolerne. I sig selv indeholder materialerne her ikke idéer til, hvordan du som underviser kan bringe fagligheden i spil i undervisningen - det er helt op til dig.

Grundtilberedning
2
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Fra havet
  • Tekstur
  • Maillard
  • Umami
  • Fra havet
Under havets overflade gemmer der sig et råvarekammer så stort og mangfoldigt i sine... Læs mere
  • Gastronom
  • Havet
Grundtilberedning
1
  • Grundtilberedning
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Asparges
De er bedst kendt som de grønne og hvide stængler, der får maj måned til at 
  • Gastronom
  • Frugt og grønt
Grundtilberedning
1
  • Grundtilberedning
  • Kirsebær
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
Kirsebærret er en lille stenfrugt, der optræder i både en sur og sød version. I dette... Læs mere
  • Gastronom
  • Frugt og grønt
Grundtilberedning
1
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Rabarber
Rabarber er, med sin karakteristiske syrlighed, smagen af både forår og sensommer. Her... Læs mere
  • Gastronom
  • Frugt og grønt
Grundtilberedning
2
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Tilberedning
  • Bær
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Bær
  • Syltning
  • Dyrkning
  • Køkkenhave
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
Jordbær er et ofte benyttet og populært bær, som mange særligt forbinder med... Læs mere
  • Gastronom
  • Frugt og grønt

Undervisningsredskaber (erhvervsskole)

Du finder her en samling af faglige redskaber til din undervisning: f.eks. tekstur- og smagskort, hvor klassen kommer rundt om begreber såsom plastisk og fiberagtigt - og de får mulighed for at koble disse begreber til en naturfaglig forståelse af, hvordan råvarer er sat sammen. Derudover vil du kunne finde plakater og lignende.

Tværfaglig
3
  • Tværfaglig
Hvordan kan du som lærer gribe læsning af fagtekster an med dine elever? Her har du en... Læs mere
  • Bager
  • Ernæring
  • Gastronom
  • Mejerist
  • Slagter
Tværfaglig
2
  • Tværfaglig
  • Beskriv
  • Beskriv
  • Tekstur
  • Måltid og madkultur

Baggrundsviden (erhvervsskoler)

Tværfaglig
2
  • Tværfaglig
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Smagsoplevelser
  • Madglæde
  • Smagsoplevelser
Tværfaglig
3
  • Tværfaglig
  • Smagsdidaktik
  • Maillard
  • Karamelisering
  • Aroma
  • Smagsoplevelser

Under upload!

Tværfaglig
4
  • Tværfaglig
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Innovation
  • Innovation
UNDER UPLOAD: Hvad vil det sige at arbejde innovativt? Og hvordan innoverer man i et... Læs mere
  • Gastronom
  • Bager
  • Ernæring
  • Slagter
Naturfag i produktion
5
  • Naturfag i produktion
  • Grøntsager
  • Bæredygtighed
Måske har du undervist om bælgfrugter utallige gange før, måske har du blot fået eleverne... Læs mere
  • Gastronom
  • Frugt og grønt
Naturfag i produktion
3
  • Naturfag i produktion
  • Surdej
  • Surdej
  • Surdej
I dette undervisningsforløb skal eleverne lave og passe en surdej over tid. Eleverne skal... Læs mere
  • Bager
  • Bagværk
Varekendskab
3
  • Varekendskab
  • Tjener
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Ost
  • Ost
  • Ost
UNDER UPLOAD! Ost ost ost ost, mange elsker ost! Og med et mangfoldigt ostelandskab med... Læs mere
Grundtilberedning, Varekendskab
4
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Jomfruhummer
  • Skaldyr
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Jomfruhummer
  • Skaldyr
  • Jomfruhummer
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Jomfruhummer
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
Meget af de fisk og skaldyr vi fanger i de danske farvande i dag, når slet ikke de danske... Læs mere
Tværfaglig, Grundtilberedning
3
  • Tværfaglig
  • Grundtilberedning
  • Skolebesøg
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Lav
  • Smag
  • Tilbered
  • Sans
  • Beskriv
  • Tilbered
  • Sans
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Grundtilberedningsmetoder
” Vi sætter smagen under lup” er udviklet af faglærer Lone Kristensen fra College 360 i... Læs mere