Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

FISK

Tværfaglig
Forfattere:  Asmus Gamdrup Jensen, Peter Nøhr

UNDER UPLOAD: Det er åbenlyst, at fisk helt grundlæggende er anderledes end landdyr. Livet i vandet sætter andre krav til kroppens opbygning. Men også mellem de forskellige fisketyper er der store forskelle. Forskelle som er afgørende, når vi skal tilberede fisken i køkkenet. Der er f.eks. stor forskel på muskelopbygningen og fedtprocenter i en fladfisk, der ligger på havbunden og kun i enkelte momenter sætter sig i bevægelse, og så en såkaldt pelagisk fisk som makrellen, der lever i det åbne hav og er i konstant bevægelse.

I dette undervisningsforløb bliver I klogere på og eksperimentere med fire forskellige slags fisk. To fladfisk, pighvar og rødspætte, og to såkaldte rundfisk, torsken og makrellen. Det er alle fire fisk, der har spillet vigtige roller i den dansk madkultur gennem mange hundreder år. Eksperimenterne og øvelserne handler i særdeleshed om, hvad der sker med smagen og teksturen, når vi udsætter de forskellige fisk for forskellige typer af tilberedninger. På baggrund af det, skal I blive i stand til at reflektere over og beslutte, nøjagtigt hvilke tilberedningsmetode der passer til bedst til de forskellige fisk.

Aktiviteter i forløbet

Fladfisken adskiller sig åbenlyst fra rundfisken på sit udseende, men der er også stor forskel på f.eks. muskelopbygningen og fedtprocenter i en fladfisk. Fladfisken ligger på havbunden og kun i enkelte, eksplosive momenter sætter den sig i bevægelse, i forhold til en såkaldt pelagisk fisk som makrellen, der lever i det åbne hav og er i konstant bevægelse. Det er afgørende at forstå de forskelle, når vi skal arbejde praktisk med fladfisken. I de følgende øvelser skal du arbejde med forskellige tilberedningsmetoder, retter og smagssammensætninger som alle her sit udgangspunkt i fladfisken .
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Fra havet
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Fra havet
Rundfisken adskiller sig fra fladfisken på sit udseende, men der er også stor forskel på f.eks. muskelopbygningen og fedtprocenter i en såkaldt pelagisk fisk som makrellen, der lever i det åbne hav og er i konstant bevægelse, i forhold til en fladfisk, der ligger på havbunden og kun i enkelte momenter sætter sig i bevægelse. Det er afgørende at forstå de forskelle, når der skal arbejdes praktisk med fisken. I de følgende øvelser skal I arbejde med forskellige tilberedningsmetoder, retter og smagssammensætninger- alle med udgangpunkt i rundfisken.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Fra havet
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Fra havet