Gå til hovedindhold

Du er her

Smagen af fisk

Madkundskab
Natur/teknologi
Varekendskab
Tværfaglig
Forfattere:  Asmus Gamdrup Jensen, Peter Nøhr , Anne Torpegaard Festersen, Simon Sørensen

I dette undervisningsforløb bliver eleverne klogere på to forskellige slags fisk. En fladfisk, rødspætten, og en såkaldt rundfisk, makrellen. Begge fisk har spillet en vigtig rolle i den danske madkultur gennem mange hundreder år. Eksperimenterne og øvelserne handler i særdeleshed om, hvad der sker med smagen og teksturen, når vi udsætter de to fisk for forskellige typer af tilberedninger. Eleverne trænes også i, hvordan de styrker deres personlige formidlingsevne

Aktiviteter i forløbet

Fladfisken adskiller sig åbenlyst fra rundfisken på sit udseende, men der er også stor forskel på f.eks. muskelopbygningen og fedtprocenter i en fladfisk. Fladfisken ligger på havbunden og kun i enkelte, eksplosive momenter sætter den sig i bevægelse, i modsætning til en såkaldt pelagisk fisk som makrellen, der lever i det åbne hav og er i konstant bevægelse. Det er afgørende at forstå de forskelle, når vi skal arbejde praktisk med fladfisken. I de følgende øvelser skal du arbejde med forskellige tilberedningsmetoder, retter og smagssammensætninger, som alle her sit udgangspunkt i fladfisken.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Fra havet
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Fra havet
Makrellen adskiller sig fra fladfisken på sit udseende, men der er også stor forskel på f.eks. muskelopbygningen og fedtprocenter i en såkaldt pelagisk fisk som makrellen, der lever i det åbne hav og er i konstant bevægelse, i modsætning til en fladfisk, der ligger på havbunden og kun i enkelte momenter sætter sig i bevægelse. Det er afgørende at forstå de forskelle, når der skal arbejdes praktisk med fisken. I de følgende øvelser skal I arbejde med forskellige tilberedningsmetoder, retter og smagssammensætninger - alle med udgangspunkt i rundfisken.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Fra havet
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Fra havet