Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Rundt om osten

Naturfag i produktion
Kok 1. år
Kok 2. år
Kok 3. år
Kok 4. år
Forfattere:  Morten Christensen, Cathrine Terkelsen

Hvad er en ost, og kan man selv lave ost? Osteproduktion er et håndværk i sig selv, og det kræver dyb indsigt i området, at overskue fremstillingen for alle de ostetyper, der findes. Derfor kan det for de fleste måske virke meget indviklet at skulle fremstille en ost. Men det behøver det slet ikke at være. Hvis man først forstår grundprincipperne for ostefremstilling, vil man opdage, at de fleste oste faktisk gennemgår samme proces med få variationer, og det vil blive tydeligt, at nogle typer af oste er ret nemme at kaste sig ud i at lave i køkkenet.

I dette undervisningsforløb kan eleverne opnå viden om ost, ostens smage og nogle af de grundlæggende principper ved ostefremstilling. Eleverne vil kunne erfare, hvordan  de selv kan fremstille forskellige typer af friskoste i køkkenet (bl.a. feta, hytteost og paneer), som de efterfølgende kan anvende i en eller flere retter.
Til slut i forløbet kan eleverne undersøge, hvilke oste der egner sig godt til gratinering samt arbejde videre med forskellige problemstillinger med ost.

Undervisningsmaterialet består af flere forskellige aktiviteter, der egner sig godt som et samlet forløb. Her er et forslag til, hvordan forløbet kan opbygges:

  1. Ostesmagning
  2. Viden om osten - faglig læsning
  3. Ostefremstilling
  4. Ostens anvendelse
  5. Gratinering - en  gastrofysisk undersøgelse af forskellige oste
  6. Forslag til et videre arbejde med ost og problembaseret læring

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet skal eleverne smage på forskellige ostetyper og blive i stand til at kunne beskrive ostenes udseende, smag, aroma og tekstur. Formålet med ostesmagningen er, at eleverne bliver gjort opmærksom på, at de nu skal arbejde med ost, samt at de erfarer, at oste kan beskrives nuanceret.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
  • Ostefremstilling
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Smag
  • Ost
Denne aktivitet har til hensigt at give eleverne et fagligt fundament til at kunne arbejde med ostefremstilling. Eleverne præsenteres bl.a. for en video samt en fagtekst, som de kan arbejde med for at opnå kendskab til grundprincipper ved ostefremstilling.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
  • Ostefremstilling
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Undersøg
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Læs
  • Undersøg
  • Ost
  • Ostefremstilling
I denne aktivitet fremstiller eleverne forskellige oste ud fra opskrifter. De skal fremstille knapost, paneer, feta og/eller hytteost samt ricotta. Formålet med dette er, at eleverne får erfaringer med nogle af de oste, som de selv kan fremstille.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
  • Ostefremstilling
Aktivitetstyper
  • Lav
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Lav
  • Ost
  • Ostefremstilling
I denne aktivitet skal eleverne anvende ostene, som de selv har fremstillet. Det er elevernes opgave at finde opskrifter, der passer til.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Ost
Oste bliver ofte anvendt som smagsgiver i tilberedninger. I denne aktivitet skal eleverne beskæftige sig med tilberedningsmetoden gratinering, og selv undersøge, hvilke oste der egner sig godt til dette. Formålet er, at eleverne selv gør sig refleksioner over og erfarer ostenes anvendelse til gratinering. Eleverne arbejder gastrofysisk ved at gå systematisk til værks i deres undersøgelsesarbejde.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Undersøg
  • Ost
I denne aktivitet kan eleverne udvælge en eller flere problemstillinger, hvorved de får mulighed for at fordybe sig i det faglige indhold, som de har tillært sig i osteforløbet og bringe dette i anvendelse i køkkenet.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Ost
  • Ostefremstilling
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Naturfag i produktion
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Undersøg
  • Ost
  • Ostefremstilling