Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagen af løg

Grundtilberedning
Varekendskab
Kok 1. år
Kok 2. år
Kok 3. år
Kok 4. år
Forfattere:  Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen, Morten Christensen, Cathrine Terkelsen, Simon Sørensen

Løg findes i runde, tynde, ovale og tykke former. I hvide, røde, grønne og brune farver. Med forskelligartede smage og med forskelligartede muligheder. Løg kan virkelig smage forskelligt, og netop mulighederne for at bidrage med mange forskellige smags- og duftkomponenter gør løget til en uovertruffen råvare i mange gastronomiske sammenhænge. Vi hakker, river, moser, steger, rister, koger og fermenterer for at frigive og udvikle smag i løgene. Det er i disse processer, at løget virkelig viser dets mange forskellige egenskaber. Der findes mellem 500-700 arter, men i dette undervisningsforløb dykker vi ned i enkelte af dem. Eleverne skal bl.a. undersøge forskellige typer af løg samt blive klogere på, hvordan de kan anvendes i køkkenet.

Man kan gennemføre hele forløbet eller udvælge og plukke i aktiviteterne. På denne måde kan materialet her både danne udgangspunkt for et længerevarende eller kortere forløb om løg.

Aktiviteter i forløbet

Gennem en række små indledende aktiviteter, vil eleverne opnå kendskab til råvaren løg og blive klædt på til at kunne arbejde med løg i køkkenet. Eleverne vil bl.a. lære, at der findes mange forskellige typer løg. De skal også se en kort video om løgets vej fra jord til bord, og begynde at beskæftige sig med løgenes anvendelsesmuligheder, som optakt til, at de skal i køkkenet og smage på forskellige løg samt tilberede retter med løg.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Løs
  • Se
  • Læs
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Løs
  • Se
  • Læs
  • Løg
Løg har en stor variation at byde på, og netop mulighederne for at bidrage med mange forskellige smags- og duftkomponenter, gør løget til en uovertruffen råvare i mange gastronomiske sammenhænge. Vi hakker, river, moser, steger, rister, koger og fermenterer for at frigive og udvikle smag i løgene. Det er i disse processer, at løget virkelig viser dets mange forskellige egenskaber, og hvorfor det er blevet en så almindelig ingrediens i mange retter.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Løg
Her finder du inspiration til et eventuelt videre arbejde med løg. Denne opgave lægger op til, at eleverne arbejder med en udvalgt type løg (fx forårsløg, hvidløg, ramsløg) for at opnå viden om løget historie, dyrkning, smag og anvendelse. Afsluttende præsenterer eleverne deres arbejde og en kreativ ret, hvor et udvalgt løg er i fokus.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Løg