Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Sensorik: Modul E - Principper for velsmag

Varekundskab
Forfattere:  Bat-El Menadeva Karpantschof, Marie Damsbo-Svendsen

I dette modul lærer eleverne at bruge deres viden om sensorik til at udvikle en velsmagende ret. Modulet starter med et oplæg om 10 principper for velsmag, som er en videreudvikling af Peter Klosses kulinariske succesfaktorer. Principperne for velsmag samler op - og bygger videre - på den viden der er opnået i de øvrige moduler om sensorik. Man kan også undervise i modulet uden at have gennemgået de øvrige moduler forinden. Undervisningsmaterialerne indeholder et indtalt slideshow om principperne for velsmag, en film, hvor en dygtig kok viser, hvordan hun udvikler retter, som opfylder principperne for velsmag og en køkkenøvelse, hvor eleverne selv skal udvikle en ret med udgangspunkt i principperne for velsmag og et tema for retten, som læreren vælger. Modulet varer en hel undervisningsdag, men kan evt. deles ud på flere dage.

Moduler i forløbet:
Modul A: Smagssansen og trigeminalsansen
Modul B: Lugtesansen og sensoriske fænomener
Modul C: Tekstur: Høre- og følesansen
Modul D: Sensoriske metoder
Modul E: Principper for velsmag

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet indføres eleverne i, hvad der er med til at gøre en ret velsmagende, gennem et teoretisk oplæg.
Fag
Varekundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
I denne aktivitet ser eleverne en kok lave en velsmagende ret ud fra principperne for velsmag. Kokken fortæller hvordan retten er lavet, og hvilke elementer der bidrager til velsmag, så eleverne får et indblik i et eksempel på hvordan en ret kunne udvikles med udgangspunkt i principperne for velsmag.
Fag
Varekundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab
I denne aktivitet skal eleverne i køkkenet og lave en eller flere (forhåbentlig) velsmagende retter ud fra 10 principper, der bidrager til velsmag. Principperne er en videreudvikling af Klosses kulinariske succesfaktorer.
Fag
Varekundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Varekundskab