Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Sensorik: Modul A - Smagssansen og trigeminalsansen

Naturfag i produktion
Natur/teknologi
Forfattere:  Marie Damsbo-Svendsen, Bat-El Menadeva Karpantschof

For at underbygge elevernes forståelse af teorien bag grundsmagene og trigeminalsansen indgår der i dette modul en smagning af grundsmagene i forskellige opløsninger, en sorteringsøvelse, hvor eleverne skal sortere en række madvarer efter hvilken grundsmag de smager mest af, en smagning af trigeminalstimulerende madvarer og en tilsmagningsøvelse, hvor eleverne skal smage en suppe til med grundsmagene og evt. en stærk madvare. Teori omkring grundsmagene og trigeminalsansen findes i et indtalt slideshow, og der er i forløbet to korte film, hvor dygtige kokke snakker om, hvad trigeminalstimulerende madvarer bidrager med til en ret, og smager en tomatsuppe til.

Moduler i forløbet:
Modul A: Smagssansen og trigeminalsansen
Modul B: Lugtesansen og sensoriske fænomener
Modul C: Tekstur: Høre- og følesansen
Modul D: Sensoriske metoder
Modul E: Principper for velsmag

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet introduceres eleverne til sensorik og lærer om smagssansen og grundsmagene igennem et teoretisk oplæg.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Lyt
  • Snak
I denne aktivitet skal eleverne lære, hvordan grundsmagene smager. Det sker gennem en øvelse, hvor eleverne skal smage på de fem grundsmage i to forskellige koncentrationer (lav og høj) og vurdere, hvor intense de synes, smagen er i de to opløsninger.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
I denne aktivitet introduceres eleverne til trigeminalsansen. De lærer om det igennem et teoretisk oplæg og ved at smage på forskellige madvarer, som påvirker trigeminalesansen.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
I denne aktivitet skal eleverne lære om grundsmagene. Det sker gennem en øvelse, hvor eleverne skal sortere et udvalg af madvarer efter, hvilken af de fem grundsmage de smager mest af.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Se
  • Snak
  • Smag
  • Naturfag i produktion
  • Udforsk
  • Se
  • Snak
  • Smag
I denne aktivitet skal eleverne lære om grundsmagene. Det sker gennem en øvelse, hvor eleverne systematisk skal tilsmage en tomatsuppe med de fem grundsmage og således få en oplevelse af, hvad de enkelte grundsmage bidrager med i en ret.
Fag
Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Se
  • Lyt
  • Udforsk
  • Snak
  • Smag
  • Natur/teknologi
  • Se
  • Lyt
  • Udforsk
  • Snak
  • Smag