Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Sanser og smag

Mange tager måske for givet, at "selvfølgelig smager vi da med smagssansen", og "selvfølgelig skal maden da smage sådan og sådan". Men dykker man lidt mere ned i, hvordan smag udspiller sig i en vekselvirkning mellem forskellige sanser, er tingene måske ikke længere helt så selvfølgelige. Undervisningsmaterialerne her sigter mod at synliggøre dette for eleverne gennem sanseøvelser, leg, spil og opgaver. Læreren støttes samtidig didaktisk i forskellige tilgange til undervisningen.

Madkundskab, Billedkunst, Natur/...
10
  • Madkundskab
  • Billedkunst
  • Natur/teknologi
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tegn
  • Fremlæg
  • Smag
  • Spil
  • Sans
  • Udforsk
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Duft
  • Spil
  • Sans
  • Snak
  • Erindr
  • Beskriv
  • Duft
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Beskriv
  • Smag
  • Snak
  • Sans
  • Beskriv
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Sans
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Fødevarebevidsthed
  • De fem grundsmage
  • Smagsoplevelser
  • Billedfremstilling
  • Råvarekendskab
  • Madlavning
  • De fem grundsmage
  • Smagslege
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Smagens fysiologi
  • Lugtesansen
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Lugtesansen
  • Smagens fysiologi
  • Trigeminalsansen
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Bagning
  • Lugtesansen
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Trigeminalsansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsoplevelser
  • Madlavning
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Madmod
  • Sæt ord på smagen
  • Kræsenhed
  • Kritisk refleksion
  • Neofobi
  • Madlavning
Sanse-kit består af en række aktiviteter, der alle har smagen i centrum. Eleverne skal bl... Læs mere
Madkundskab, Natur/teknologi
7
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Udforsk
  • Smag
  • Sans
  • Snak
  • Skriv
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagsreceptorer
  • Madlavning
  • Smagsoplevelser
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
  • Madlavning
  • Smagens fysiologi
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Kanel
  • Madlavning
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
  • Madlavning
  • Madlavning
  • Smagens fysiologi
  • Smagsoplevelser
  • Undersøgelse
  • Fødevarebevidsthed
Oplevelsen af smag er sammensat af et væld af sanseindtryk. I dette forløb skal eleverne... Læs mere
Madkundskab
5
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Duft
  • Beskriv
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Sans
  • Undersøg
  • Smagsoplevelser
  • Smag med alle sanser
  • Sæt ord på smagen
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Disse aktiviteter kan alle fungere som selvstændige aktiviteter, hvor eleverne på... Læs mere

Bæredygtighed og madspild

Fremtidens mad vil sandsynligvis have mindre fokus på oksekød og andre CO2-tunge madvarer. Vi vil bruge flere nye fødevarekilder, og vi vil genopdage tidligere tiders kreative måder at udnytte råvarer og madrester på. Samlingen af materialer i denne kategori sigter mod at gøre eleverne opmærksomme på problematikkerne samt åbne deres øjne for, hvordan små "tricks" i køkkenet kan være med til at løse store problemer.

Madkundskab
6
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Undersøg
  • Undersøg
  • Undersøg
  • Sans
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Madspild
  • Fødevarebevidsthed
  • Madspild
  • Fødevarebevidsthed
  • Madens æstetik
  • Madspild
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Madspild
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Madspild
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Madspild
I dette undervisningsforløb skal eleverne med udgangspunkt i en undersøgende tilgang... Læs mere
Madkundskab, Natur/teknologi
3
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Sans
  • Snak
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Perspektivering
  • Madspild
  • Tang
  • Insekter
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Insekter
  • Krydderurter
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Fremtiden? Er det ikke sådan noget med robotter, som invaderer jorden med højteknologiske... Læs mere
Madkundskab
2
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Snak
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Madspild
  • Kritisk refleksion
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsmagning
  • Kritisk refleksion
  • Madspild
I dette forløb skal eleverne eksperimentere med fødevarer og smag for herigennem at blive... Læs mere

Ude i naturen

Ude i naturen er der masser af velsmagende ingredienser til dagens måltider. Mange eleverne er dog, naturligt nok, formentlig vant til at handle ind i supermarkedet enten på egen hånd eller med deres forældre... men hvor kommer råvarerne egentlig fra? Og kan man virkelig lave burgere over bål tilsmagt med urter, som man selv har fundet ude i naturen eller bare i nærheden af skolen? Disse samt andre spørgsmål søges bearbejdet i denne samling af undervisningsmaterialer.

Madkundskab, Natur/teknologi
10
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Erindr
  • Snak
  • Undersøg
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Snak
  • Spil
  • Sans
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Sans
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Sans
  • Snak
  • Undersøg
  • Fremlæg
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
I dag begrænser mange deres daglige kost til de råvarer, de kan købe i supermarkedet. Det... Læs mere
Madkundskab, Dansk
6
  • Madkundskab
  • Dansk
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Erindr
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Læs
  • Lav
  • Tilbered
  • Smag
  • Leg
  • Duft
  • Sans
  • Skriv
  • Lav
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
  • Erindringer
  • Vilde planter
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Vilde planter
  • Måltid og madkultur
  • Vilde planter
  • Madlavning
  • Madlavning
  • Smagslege
  • Vilde planter
  • Lugtesansen
  • Fremstilling
  • Kommunikation
  • Måltid og madkultur
  • Medieproduktion
  • Skriveøvelser
”Smag for naturen” strækker sig over to dage – optimalt i maj/juni. De første fem... Læs mere
Madkundskab
3
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madlavning
  • Æbler
  • Smagsoplevelser
  • Madlavning
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
  • Æbler
  • Krydderier
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
I dette forløb er der bl.a. fokus på, at eleverne få kendskab til og opnår viden om æblet... Læs mere
Madkundskab
7
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
  • Fødevarebevidsthed
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
De findes i runde, tynde, ovale og tykke former. I hvide, røde, grønne og brune farver.... Læs mere

Kultur og traditioner

Mors frikadeller er de bedste! Eller er de? Smagspræferencer er tæt knyttet til kultur. Det være sig lokal kultur, national kultur eller globale madtrends. Og disse er igen forankret i traditioner, herunder religiøse, sociale og økonomiske. Med andre ord: det, som er populære madretter og smage ét sted, er det ikke nødvendigvis andre steder, selvom det kan synes underligt, at ikke alle deler samme oplevelse af, at "det her smager da vidunderligt!". I samlingen af undervisningsmaterialer her bruges smagen som en vej ind i at forstå sociale og kulturelle forskelle og deres udspring, ligesom der konkret arbejdes med forståelse for smagstraditioner i f.eks. julen.

Samfundsfag
7
  • Samfundsfag
  • Udskoling
  • Smag
  • Snak
  • Skriv
  • Leg
  • Snak
  • Snak
  • Regn
  • Kønsroller
  • Kritisk refleksion
  • Medier
  • Magt
  • Sociale og kulturelle forhold
  • Smagslege
  • Kritisk refleksion
  • Kønsroller
  • Diskurser
  • Sociale og kulturelle forhold
  • Samfundsfaglige metoder
  • Kritisk refleksion
  • Kønsroller
  • Diskurser
  • Social kontekst
Aktuelle, og populære, madprogrammer i TV er med til at fortælle os, hvad maskulinitet er... Læs mere
Madkundskab
5
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Løs
  • Tilbered
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Erindringer
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
I dette forløb kan I følge journalisten Jeppe Vestergaard Jensen på smagsrejse rundt i... Læs mere
Madkundskab
2
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Beskriv
  • Tegn
  • Læs
  • Skriv
  • Tilbered
  • Smag
  • Fremlæg
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider
  • Måltid og madkultur
  • Måltid og madkultur
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider
Forløbet 'Værtskab, smag og måltider' henvender sig til... Læs mere
Madkundskab
6
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Spil
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Snak
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Duft
  • Snak
  • Sans
  • Læs
  • Skriv
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Smag
  • Erindr
  • Skriv
  • Sans
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Jul
  • Erindringer
  • Smagens fysiologi
  • Kanel
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Lugtesansen
  • Smagslege
  • Erindringer
  • Jul
  • Krydderier
  • Bagning
  • Småkager
  • Erindringer
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
  • Jul
  • Krydderier
  • Måltid og madkultur
  • Madkultur
  • Madtraditioner
  • Jul
  • Madlavning
  • Jul
  • Krydderier
  • Madkultur
  • Måltidsanledninger
  • Madtraditioner
Formålet med forløbet Smagen af jul er, at eleverne gennem sansende og undersøgende... Læs mere
Historie
3
  • Historie
  • Mellemtrin
  • Smag
  • Duft
  • Snak
  • Skriv
  • Tegn
  • Smag
  • Duft
  • Snak
  • Skriv
  • Se
  • Smag
  • Kronologi og sammenhæng
  • Ertebølle
  • Jægerstenalder
  • Jagt
  • Samle
  • Køkkenmødding
  • Kronologi og sammenhæng
  • Bondesamfund
  • Stavnsbånd
  • Landmand
  • Pløje
  • Kronologi og sammenhæng
  • Industrialisering
  • Museum
  • Madpakke
  • Maskine
  • Teknologi
I den historiske udvikling af menneskets madkultur påpeges typisk to brud som værende de... Læs mere
Kristendomskundskab
3
  • Kristendomskundskab
  • Mellemtrin
  • Udforsk
  • Bevæg
  • Løs
  • Lav
  • Smag
  • Spil
  • Lav
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Skriv
  • Smag
  • Livsfilosofi og etik
  • Tro
  • Madkultur
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
  • Livsfilosofi og etik
  • Ritual
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Islam
  • Kristendom
  • Livsfilosofi og etik
  • Ritual
  • Madkultur
  • Social kontekst
  • Jødedom
  • Kristendom
  • Islam
Eleverne skal gennem arbejdet med madkultur og specifikke madritualer i de tre... Læs mere
Kristendomskundskab
3
  • Kristendomskundskab
  • Udskoling
  • Smag
  • Snak
  • Læs
  • Skriv
  • Smag
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Skriv
  • Smag
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Spil
  • Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser
  • Ritual
  • Tro
  • Jødedom
  • Seder
  • Påske
  • Pesach
  • Exodus
  • Kristendom
  • Ritual
  • Tro
  • Kristendom
  • Nadver
  • Konfirmation
  • Højmesse
  • Gudstjeneste
  • Jesus
  • Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser
  • Ritual
  • Tro
  • Overgangsritual
  • Fase
  • Rollespil
Mad og smag, samt måden det indtages på, kan have indflydelse på, hvem vi er – ikke blot... Læs mere
Madkundskab
3
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Spil
  • Køkkenredskaber
  • Måltid og madkultur
  • Smagslege
  • Madtraditioner
Køkkenredskabers funktionalitet og udformning er ikke altid givne fra naturens side. De... Læs mere

Ud med sproget! ... kommunikér med smag

Sprogtilegnelse - det være sig fremmedsprog eller modersmål - kan være en udfordring for mange elever; at tilegne sig forståelse for sammenhængen mellem fonemener og grafemer; at udvide sit ordforråd; at engagere sig i mundtlig og skriftlig kommunikation; at tilegne sig forståelse for ords og sætningers betydning inden for forskellige genrer. Med samlingen af materialer i denne kategori skal eleverne bevæge sig gennem et smagsunivers, som strækker sig fra smagen af hindbærsnitter i forbindelse med essaygenren til smagen af appelsin og ananas i forbindelse med forståelsen af bogstavet A's forskellige udtalelyde.

Dansk
5
  • Dansk
  • Udskoling
  • Læs
  • Skriv
  • Beskriv
  • Erindr
  • Læs
  • Snak
  • Erindr
  • Smag
  • Læs
  • Snak
  • Skriv
  • Læs
  • Smag
  • Snak
  • Læs
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Udforsk
  • Læsning
  • Fremstilling
  • Lyrik
  • Skriveøvelser
  • Læsning
  • Fortolkning
  • Essay
  • Læsning
  • Fremstilling
  • Essay
  • Skriveøvelser
  • Læsning
  • Fortolkning
  • Essay
  • Læsning
  • Fortolkning
  • Reklamer
I dette forløb fokuseres der på at skabe korrelation mellem genrer og smagsoplevelser.... Læs mere
Engelsk
5
  • Engelsk
  • Udskoling
  • Snak
  • Lyt
  • Erindr
  • Beskriv
  • Snak
  • Lyt
  • Snak
  • Beskriv
  • Skriv
  • Erindr
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Lyt
  • Snak
  • Smag
  • Skriv
  • Mundtlig kommunikation
  • Ordforråd
  • Funktionelt sprogsyn
  • Mundtlig kommunikation
  • Fonetik
  • Ordforråd
  • Tongue twisters
  • Skriftlig kommunikation
  • Mundtlig kommunikation
  • Ordforråd
  • Smagsoplevelser
  • Mundtlig kommunikation
  • Kultur og samfund
  • Ordforråd
  • Madkultur
  • Kultur og samfund
  • Mundtlig kommunikation
  • Skriftlig kommunikation
  • Reklamer
  • Ordforråd
  • Madkultur
„Speaking with and about foods” er et forløb til engelskundervisningen i udskolingen med... Læs mere
Dansk
4
  • Dansk
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Sans
  • Smag
  • Skriv
  • Sans
  • Smag
  • Erindr
  • Skriv
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Skriv
  • Fremstilling
  • Skriveøvelser
  • Æbler
  • Fremstilling
  • Fortolkning
  • Skriveøvelser
  • Haikudigte
  • Æbler
  • Fremstilling
  • Skriveøvelser
  • Fremstilling
  • Fortolkning
  • Skriveøvelser
  • Anmeldelser
I disse aktiviteter anvendes en række sansebetonede smagsoplevelser som udgangspunkt for... Læs mere
Dansk
3
  • Dansk
  • Indskoling
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Sans
  • Duft
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Læsning
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Stavning
  • Lydret læsning
  • Læsning
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Læsning
  • Fonemer
  • Afkodning
  • Lydret læsning
  • Stavning
  • Smagssansen
Den fonologiske opmærksomhed er vigtig for læseindlæringen. I dette materiale tager vi... Læs mere

Ud med sproget! ... på et overført plan

"Metaforer", "talemåder", "overført betydning", "ordsprog", "symboler" og andre danskfaglige udtryk kan være både spændende og intimiderende i deres abstrakte, sproglige natur. Men hvad sker der med elevernes interaktion med og tilegnelse af begreberne, når de skal sanse og smage sig frem til erkendelser af begrebernes betydning? Kan de designe en smag, som symboliserer en heks? Kan de drøfte sig frem til, hvad udtrykket "gå helt agurk" mon har at gøre med grøntsagen agurk? Disse er blot få eksempler på, hvordan smagsmæssige oplevelser danner basis for elevernes aktive arbejde i disse materialer.

Dansk
3
  • Dansk
  • Mellemtrin
  • Smag
  • Snak
  • Tegn
  • Snak
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Skriv
  • Fremlæg
  • Udforsk
  • Kommunikation
  • Talemåder
  • Sproglig bevidsthed
  • Kommunikation
  • Kommunikation
  • Fremstilling
  • Talemåder
  • Sproglig bevidsthed
  • Skriveøvelser
Eleverne skal gennem konkrete smagsoplevelser øge deres bevidsthed omkring, hvordan... Læs mere
Dansk
7
  • Dansk
  • Udskoling
  • Snak
  • Fortolk
  • Tegn
  • Snak
  • Smag
  • Fortolk
  • Bag
  • Tegn
  • Lav
  • Fortolk
  • Læs
  • Snak
  • Fortolk
  • Fortolk
  • Udforsk
  • Snak
  • Fortolk
  • Snak
  • Fortolk
  • Fortolkning
  • Læsning
  • Ordsprog
  • Symbolik
  • Fortolkning
  • Læsning
  • Metafor
  • Symbolik
  • Fortolkning
  • Læsning
  • Symbolik
  • Fortolkning
  • Fortolkning
  • Fortolkning
  • Kommunikation
  • Fortolkning
  • Kommunikation
Menneskekød er da ikke noget, man smager på!? Myter og fortællinger om menneskeæderi kan... Læs mere
Dansk, Kristendomskundskab,...
1
  • Dansk
  • Kristendomskundskab
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Smag
  • Skriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fortolkning
  • Fremstilling
  • Bibelske fortællinger
  • Æbler
  • Syndefaldet
  • Skriveøvelser
Når religiøse fortællinger bliver sanselige - og noget, som man endda kan smage på - kan... Læs mere

Smagfulde tal

Matematik kan være en abstrakt disciplin. Sandsynlighed, brøker, kombinationsmuligheder... Ikke matematiske fænomener, som for alle elever nødvendigvis vækker glædelig genklang. Men hvad sker der, når eleverne i matematiktimen i endnu højere grad skal være sansende eller trække på deres personlige, æstetiske smagserfaringer? Dette udforskes i disse materialer.

Matematik
3
  • Matematik
  • Indskoling
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Snak
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Snak
  • Regn
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Snak
  • Statistik og sandsynlighed
  • Smagskombinationer
  • Kombinatorik
  • Algoritmer
  • Statistik og sandsynlighed
  • Smagsoplevelser
  • Chance
  • Statistik og sandsynlighed
  • Livretter
  • Yndlingsmadder
  • Chance
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik er et felt, der ofte volder eleverne problemer.... Læs mere

Krop og molekyler

Smag hænger nøje sammen med både sansesystemet og kroppens velvære og funktionalitet. Og disse hænger igen sammen med de naturfaglige fænomener, som på molekyleniveau påvirker netop vores sanse- og energimæssige oplevelse af smagen i de råvarer, vi spiser og drikker. Disse sammenhænge dykkes der nærmere ned i i disse materialer.

Biologi
4
  • Biologi
  • Udskoling
  • Erindr
  • Beskriv
  • Beskriv
  • Snak
  • Læs
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Regn
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Perspektivering
  • Kulhydrater
  • Glukoseindeks
  • Morgenmad
  • Smagens psykologi
  • Undersøgelse
  • Morgenmad
  • Kulhydrater
  • Glukoseindeks
  • Smagens psykologi
  • Undersøgelse
  • Blodsukkermåling
  • Morgenmad
  • Kulhydrater
  • Glukoseindeks
  • Perspektivering
  • Morgenmad
  • Kulhydrater
  • Glukoseindeks
Morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Det har eleverne sikkert tit hørt fra deres olde... Læs mere
Fysik/kemi, Matematik
3
  • Fysik/kemi
  • Matematik
  • Udskoling
  • Snak
  • Regn
  • Lav
  • Snak
  • Regn
  • Smag
  • Vand
  • Olie
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
  • Modellering
  • Hydrofil
  • Hydrofob
  • Geometri og måling
  • Tal og algebra
  • Olie
  • Vand
  • Hydrofil
  • Hydrofob
  • Emulgator
  • Emulsion
  • Olie
  • Vand
  • Hydrofil
  • Hydrofob
  • Emulgator
  • Emulsion
Mange kender følelsen af mayonnaiser i munden. Nogle er bløde, nogle er flydende, nogle... Læs mere

Smag på kemien - tilsætningsstoffer

Madkundskab
4
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Læs
  • Undersøg
  • Snak
  • Løs
  • Lyt
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
Dette forløb betragtes som et introduktionsforløb til et fortsat arbejde med... Læs mere

Baggrundsviden

I denne sektion finder du artikler, plakater, videoer og andet, som enten kan bruges i undervisningen eller som baggrundslæsning. Temaerne spænder over alt fra børns madmod til grundsmage, madlavning, insekter og sansesystemets indflydelse på oplevelsen af smag. Og meget mere!

Tværfaglig
9
  • Tværfaglig
  • Smag med alle sanser
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
  • Tavs viden
  • Sæt ord på smagen
  • Michael Polanyi
  • John Dewey
  • Tomatsovs
  • Bolledej
  • De fem grundsmage
  • Smagssansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
  • Smagens fysiologi
  • De fem grundsmage
  • Smagens fysiologi
  • Smag med alle sanser
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagens fysiologi
  • Lugtesansen
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
  • Smag med alle sanser
Du finder her et udvalg af tekster, artikler og bøger om smag udgivet af Smag for Livet.... Læs mere
Tværfaglig
11
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Fedt
  • Fermentering
  • Konservering
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Tilsmagning
  • Citron
  • Tilsmagning
  • Peter Klosse
  • Tilsmagning
  • Umami
Du finder her et udvalg af tekster og artikler om grundsmage og tilsmagning. Teksterne... Læs mere
Tværfaglig, Dansk
8
  • Tværfaglig
  • Dansk
  • Madmod
  • Madglæde
  • Neofobi
  • Kræsenhed
  • Madglæde
  • Måltidsanledninger
  • Smagsdidaktik
  • Måltider
  • Sundhed
  • Madglæde
  • Smagens psykologi
  • Social kontekst
  • Smagsoplevelser
  • Diskurser
  • Madmod
  • Madglæde
  • Måltider
  • Smagens psykologi
  • Skriveøvelser
  • Smagsdidaktik
  • Smagens psykologi
Du finder her et udvalg af tekster, artikler og bøger om smag udgivet af Smag for Livet.... Læs mere
Tværfaglig
1
  • Tværfaglig
  • Insekter
  • Tang
Du finder her et udvalg af materialer fra Smag for Livet omhandlende smag i tilknytning... Læs mere
Madkundskab, Tværfaglig
7
  • Madkundskab
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • De fem grundsmage
  • Smagens fysiologi
  • Smagens psykologi
  • De fem grundsmage
  • Smagens fysiologi
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madkultur
  • Madglæde
  • Kritisk refleksion
  • Smag med alle sanser
Er du lærer eller pædagog - eller underviser du på anden vis i smag? Så kan du nu få Smag... Læs mere

Opskrifter

Her er en samling af opskrifter fra Smag for Livet, flere af dem med relation til bestemte undervisningsforløb. Fokus kan f.eks. være på en råvare, en grundsmag, madpakken, en bestemt madkultur eller at undgå madspild. Der er også opskrifter med fremtidens fødevareressourcer, f.eks. planter, mad fra havet eller insekter.

Madkundskab
8
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
  • Insekter
Det særlige ved insekter er, at de kan spises hele, er rige på protein - og så undgår man... Læs mere
Madkundskab
6
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Tang
  • Tang
  • Tang
  • Tang
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
  • Tang
  • Umami
Tang er andet og mere end slattent og ildelugtende opskyl i strandkanten. Det ved de i... Læs mere
Madkundskab
10
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Krydderurter
  • Vilde planter
  • Vilde planter
  • Krydderurter
  • Krydderurter
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
  • Vilde planter
  • Krydderurter
  • Krydderier
  • Krydderurter
  • Vilde planter
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Her finder du opskrifter, hvor der anvendes forskellige urter. Tag fx selv på en sanketur... Læs mere
Tværfaglig, Madkundskab
4
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Jul
  • Bagning
  • Jul
  • Jul
  • Jul
Her finder du opskrifter på forskellige juleretter.
Madkundskab
9
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Løg
  • Løg
  • Maillard
  • Løg
  • Løg
  • Løg
  • Vilde planter
  • Løg
  • Løg
  • Løg
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Tilbered velsmagende retter med løg ud fra disse opskrifter. Størstedelen af disse... Læs mere
Madkundskab
9
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Bag
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bagning
  • Chokolade
  • Chokolade
  • Bagning
  • Måltidsanledninger
  • Bagning
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
  • Kanel
  • Vilde planter
  • Bagning
  • Bolledej
  • Sukkersyltning
  • Konservering
I disse opskrifter er grundsmagen sød i fokus. Smagen af sød er typisk forbundet med... Læs mere
Madkundskab, Tværfaglig
7
  • Madkundskab
  • Tværfaglig
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bagning
  • Bolledej
  • Æbler
  • Krydderurter
  • Krydderurter
  • Madpakke
  • Bagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
  • Krydderurter
  • Bagning
Hvordan bliver madpakken en succes og en god smagsoplevelse? Start med brød og pimp den... Læs mere
Madkundskab
15
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Her finder du opskrifter på afrikanske retter. Opskrifterne knytter sig til... Læs mere
Madkundskab
1
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Værtskab
Madkundskab, Tværfaglig
3
  • Madkundskab
  • Tværfaglig
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • De fem grundsmage
  • De fem grundsmage
  • Madlavning
Madkundskab
7
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Madpakke
  • Tang
  • Geografiske specialiteter
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
  • Tekstur
  • Tekstur
Her finder du opskrifter, som tager udgangspunkt i råvarer fra havet.
Madkundskab
7
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Tilbered
  • Bagning
  • Geografiske specialiteter
  • Konservering
  • Fermentering
  • Søbemad
  • Søbemad
  • Madlavning
  • Citron
  • Madlavning

Under upload!

Madkundskab
2
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madens æstetik
  • Madens æstetik
UNDER UPLOAD. I dette undervisningsforløb skal eleverne med udgangspunkt i en... Læs mere