Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagen af surdej- Bliv klogere på surdejens univers.

Naturfag i produktion
Forfattere:  , Bat-El Menadeva Karpantschof, Marie Damsbo-Svendsen

I dette undervisningsforløb skal eleverne lave og passe en surdej over tid. Eleverne skal vurdere dens aroma og evt. indsende data til forskningsprojektet ”Sourdough for Science”, som er et Citizen Science-projekt. Gennem arbejdet med surdejen lærer eleverne, hvordan man fremstiller, måler og evaluerer en surdej. Eleverne får kenskab til, hvad en surdej består af, hvordan man holder den i live, samt hvilke aromaer den kan tilføre et brød, hvis man vælger at bage med den. 

Undervisningsforløbet er lavet i samarbejde med Institut for Anvendt Økologi, NCSU. Det en oversættelse af materialet ”Sourdough for Science”, som er et Citizen Science-projekt. Projektet har til formål at undersøge, hvordan mikroorganismer påvirker surdejens hæve-egenskaberne og smag.

Med tilladelse fra de oprindelige forfattere fra Sourdough for Science, anvender vi illustrationer af fremgangsmåden, hvormed surdejen laves, og videoerne: Welcome og Demo.”

 

 

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet skal eleverne lave deres egen surdej og arbejde med den gennem hele forløbet. Eleverne skal fodre deres surdej dagligt og observere hvordan den vokser og udvikler sig i løbet af 15 dage. Som en del af øvelsen kan klassen deltage i det internationale Citizen Science-projekt ”Sourdough for Science” som er et forskningsprojekt, der har til hensigt at undersøge surdejskulturer verdenen over. Læs mere om det under aktivitet 3 i dette undervisningsforløb.”
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • Surdej
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Surdej
I denne aktivitet skal eleverne udforske brødets aroma med hjælp fra deres lugtesans. De lærer, hvordan et aromahjul bruges samt hvordan man kan identificere og sætte ord på aromaer af fire forskellige typer brød.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • Surdej
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Surdej
Denne aktivitet er for klasser, der ønsker at deltage i Citizen Science-projektet ”Sourdough for Science”. Ved at indberette jeres data, kan I hjælpe forskere med at finde ud af, hvad forskellige surdeje lugter af og studere surdejens mikroorganismer. Det kræver ingen uddannelse at bidrage til forskningsprojektet – kun at I undersøger jeres surdeje og deler jeres resultater. Ved at indberette jeres målinger (højde, pH-værdi og aroma), kan I hjælpe forskere med at opnå endnu mere viden om surdej, end vi ved i dag.
Fag
Naturfag i produktion
Kompetenceområder
  • Surdej
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Surdej