Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Vær med til en "Grøn Marts" fuld af smag. Foto: Jonas Drotner Mouritsen
    Vær med til en "Grøn Marts" fuld af smag. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Grøn marts: Her får du Styrbæks opskrifter helt gratis til en måned fuld af smag

Søger...

Køkkentip Vil du også gerne spise lidt grønnere? Her er madplanen til en "Grøn marts" med opskrifter, tips og tricks til at få grøn velsmag ind i hverdagens aftensmad.

Kan man spise sig til et bedre klima? Og hvordan får vi flere grøntsager ind på det repertoire af retter, vi laver til aftensmad på en almindelig hverdag?

Professionelt og personligt har Pia og Klavs Styrbæk altid dyrket glæden ved arbejdet i køkkenet, mad med smag og fællesskabet omkring måltiderne,  og de inviterer nu alle, der gerne vil have grøntsagerne til at spille en større rolle i den gode hverdagsmad, med til en "Grøn marts" hjemme i køkkenet.

Ideen er at lave nye, grønnere hverdagsretter i fire uger, og hele madplanen er tilgængelig for alle, der vil være med. Du får 20 gratis opskrifter, indkøbslister, tips og tricks - og muligheden for et #grønmarts-fællesskab på Facebook og Instagram, hvor Klavs Styrbæk løbende leverer gode kokkefif, og hvor vi kan diskutere retternes smag, ingredienser og andet, der dukker op undervejs.

Principperne for "Grøn marts" er:

  • Det er grønt – nogle gange med lidt fisk eller kød
  • Det er fuldt af smag
  • Det er med råvarer i sæson
  • Det er mad, hele familien kan lide

Klavs Styrbæk introducerer "Grøn marts" i videoen her:

 

 

En fleksitarisk håndsrækning med plads til alle

”Vores intention har været at skrue en håndsrækning og retter sammen til denne brogede flok, der spænder fra  travle børnefamilier til garvede madentusiaster. Resultatet er blevet en meget grøn plan inkl. indkøbslister for 20 hverdage - fire uger i marts. Og vi kan høre på de første kommentarer, at bare det, at man ikke selv skal lave madplanen, er positivt i sig selv,” siger Pia Styrbæk om initiativet.

De 20 retter har grønt i hovedrollen, men ikke alle opskrifter er rent vegetariske. Flere retter har også lidt fisk, kød eller æg, som kan tilføre umami og smagsfylde i en måned, hvor kun ganske få grøntsager er i sæson.

Grøn marts - madplan:

Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Uge 9:

Mandag 1/3: Marokkansk tortilla med porrer, kikærter og røget laks. Tomatsalat og sprøde græskarkerner. Hent opskriften her.

Tirsdag 2/3: Bønnefrikadeller med gulerødder i squashsauce og salat med mormor-dressing. Hent opskriften her.

Onsdag 3/3: Spicy, karamelliseret hvidkål med pære, saltede valnødder og sprød karrygris. Hent opskriften her.

Torsdag 4/3: Grønkålspandekage med løbende æg og salat med linser, romanesco og pomelo. Hent opskriften her.

Fredag 5/3: Grønnere stjerneskud med sprødstegt squash og dampet fiskefilet, aspargesbroccoli og tomat, karse og cremet tomatdressing med hvidløg. Hent opskriften her.

Vil du have overblik over ugens indkøb? Hent indkøbsliste til uge 9 her.

 

Uge 10:

Mandag 8/3: Langtidsbagt grøn bolognese med pasta og "den grønne pose". Hent opskriften her.

Tirsdag 9/3: Grøn biks med laks, linser og kartofler. Hent opskriften her.

Onsdag 10/3: Krydret suppe med kikærter, pølse og bacon, basilikum og brødcroutoner. Hent opskriften her.

Torsdag 11/3: Kartoffel og rosenkål med svampe, bønner, kylling og tomat. Hent opskriften her.

Fredag 12/3: Fladbrød med ajvar, gulerod med ingefær, chilimango og koriander, hvidløgscreme og andebryst. Asiatisk coleslaw af linser og hvidkål med kimchi, grøn peber og mango. Hent opskriften her.

Vil du have overblik over ugens indkøb? Hent indkøbsliste uge 10 her.

 

Uge 11:

Mandag 15/3: Varme muslinger med kartofler, grønkål og bacon. Hent opskriften her.

Tirsdag 16/3: Fyldig kokos-kyllinge-suppe med limeblade, citrongræs og østershatte. Med asiatisk salat fra "den grønne pose". Hent opskriften her.

Onsdag 17/3: Recycle spinatgratin med bladselleri, champignon og peberrodspesto. Hent opskriften her.

Torsdag 18/3: Quinoa, blomkål og tomat i citrus med torsk i krydderskorpe. Hent opskriften her.

Fredag 19/3: Mexicansk rizza med krydret okse, majs og æg. Ris med sorte bønner og rød peber, salsa og klima-guacamole. Hent opskriften her.

Vil du have overblik over ugens indkøb? Hent indkøbsliste uge 11 her.

 

Uge 12:

Mandag 22/3: Saftig rød perlebyg med kartoffel, porre, rosenkål og revet ost

Tirsdag 23/3: Cremet spinat, svampe og ristede rejer i tarteletter med muskatæg og "den grønne pose"

Onsdag 24/3: Asiatiske nudler med spicy urter og oksekød, ristet hjertesalat og sesam, lime og ingefær

Torsdag 25/3: Siciliansk ratatouille med artiskok, aubergine, kapers og skindstegt rødfisk

Fredag 26/3: Mungbønner og broccoli med daddeldressing, egypter-knas og gris på spyd

Vil du have overblik over ugens indkøb? Hent indkøbsliste uge 12 her.

 

Viden og veje til smagen

Til hver opskrift får du tips og viden om smag og tilberedning fra "Professor Smag", gastrofysiker Ole G. Mouritsen, som har arbejdet sammen med Klavs Styrbæk om bl.a. bogen "Grønt med umami og velsmag". Tanken er at kende principperne for, hvordan man fremkalder maksimal velsmag i grøntsagerne.

Tidsforbruget er anslået for hver opskrift, og flere steder er der angivet tips til det, man kan forberede dagen før. Eller man kan skyde genvej med "den grønne pose", som fungerer som base for en salat.

Generelt gælder det om at investere lidt tid i at få den fulde smag frem i grøntsagerne, nyde processen i køkkenet og måske plukke i madplanen. Gem f.eks. nogle af opskrifterne til weekenden og tag børnene med i køkkenet, når I har god tid, anbefaler Styrbæk-parret.

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Restauratør

I Smag for Livet har Pia Styrbæk, som også har en uddannelse som skolelærer, bl.a. arbejdet med at udvikle og afprøve undervisningsmaterialer til skoleelever, særligt i samarbejde med Tarup Skole og Roser Skolen i Odense.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).