Ideen med "Den grønne pose" er, at en grøn salat hver dag kan blive til en ny salat med en ny dressing og nye smage, og det tager næsten ingen tid at lave den. Grøntsagsrester kan bruges til en slags revet grundbase eller som "dagens nye fyld", hvilket er med til at reducere madspild.
I denne video giver kok Klavs Styrbæk tips til at lave sin egen "grønne pose".
"Den grønne pose" holder sig let fire dage på køl.
Grundbasen laves bedst af en-tre slags kål, gulerødder eller andre grøntsager afhængigt af, hvad der er i sæson, og hvad man har af rester.
Grundbasens grøntsager skæres eller rives groft i mundrette stykker, som opbevares i en rummelig og lukket plasticpose i køleskab. Grundbasen kan dagligt danne basis for en ny blanding af grøntsager.
Blandingen smages til med en dressing, alt efter hvad man lyster, og hvad grøntsagsblandingen skal spises sammen med. Blandingen serveres med passende knas og krydderier, f.eks. ristede nødder, brødcroutoner eller frø og kerner, evt. osterester.
Se også Styrbæks tips til det, der er Godt at have i køkkenskabet som et basislager.
Omtalt i artiklen
I Smag for Livet har Pia Styrbæk, som også har en uddannelse som skolelærer, bl.a. arbejdet med at udvikle og afprøve undervisningsmaterialer til skoleelever, særligt i samarbejde med Tarup Skole og Roser Skolen i Odense.
Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.
I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.
Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).