Ingredienser:
3 l vand eller kogevand fra kartofler
1 kg suppeurter, fx selleri, porre, løg og gulerod
250 g modne tomater
125 g champignon
3 fed hvidløg
20 peberkorn
5 g chili, medium styrke
3 tørrede nelliker
6 laurbærblade
1 kvist timian
10 g havsalt - tjek mængden, hvis der bruges kartoffelvand
Fremgangsmåde:
1. Rens og skyl grøntsagerne, skær dem i grove stykker, og læg dem i en gryde med de øvrige ingredienser.
2. Lad bouillonen koge i ca. 30-40 min. til grøntsagerne er godt møre, lad dem gerne trække en times tid i vandet, og sigt så bouillonen.
Bouillonen kan fryses ind, hvis man ikke lige skal bruge det hele, eller man gerne vil have en god urtebouillon klar til brug.
Omtalt i artiklen
Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.
I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.
Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).