Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Spørger man de 11-13-årige, kunne deres forældre godt sætte fisk på bordet noget oftere, viser en ny Smag for Livet-undersøgelse
Tak:...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvilken type fisk er en kulmule, og hvordan kan man tilberede den? I denne aktivitet får eleverne mulighed for at filetere en kulmule og efterfølgende anvende den i små lækre...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne lave ét gyotaku print, som er et print med blæk af en hel fisk. Elevernes print kan laves til en udstilling i madkundskabslokalet eller klassen...
UndervisningsforløbUndervisning
Dette undervisningsforløb er baseret på Rikke Højers Ph.d. afhandling "Smag for Fisk", som er et Smag for Livet undervisningsmateriale om fisk. Enkeltdele og kapitlerne fra...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvordan håndterer man en fisk, og hvordan bedømmer man en fisks friskhed? I denne aktivitet får I tips og tricks til korrekt håndtering af fisk og konkrete vurderingsprincipper...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Denne aktivitet er tiltænkt valghold i madkundskab. I aktiviteten skal eleverne arbejde med fisken ørred. De skal udtænke og tilberede deres egen opskrift med udgangspunkt i et...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Formålet med denne aktivitet er, at eleverne arbejder med madspild i forhold til, hvordan rester af fisk kan bruges. Aktiviteten konkretiseres ved, at eleverne skal tilberede en...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvordan fileterer man en ising, og hvad er det for en fisk? I denne aktivitet får eleverne mulighed for at prøve kræfter med filetering af en hel ising og en efterfølgende...
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet får eleverne viden om, hvordan man kan mindske madspild, når man arbejder med hele fisk. Fiskeskroget kan bl.a. bruges til at lave fiskefond. Eleverne får...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Kunsttryk, godt madhåndværk og kreativ madlavning sætter skub i forståelsen for fisk blandt elever i 5.-6. klasse. Det viser et ph.d.-projekt, som Rikke Højer har lavet i Smag...
Rikke Højer Nielsen er kok og ph.d.
Under sin ansættelse i Smag for Livet har Rikke Højer...
Rikke Højer og Charlotte Vinther Schmidt har forsvaret deres ph.d.-afhandlinger om hhv. tekstur og umami-synergi i bæredygtig mad og overvindelse af afsky for fisk....
UndervisningsforløbUndervisning
I disse opskrifter er grundsmagen sød i fokus. Smagen af sød er typisk forbundet med tilstedeværelsen af sukker i en fødevare. Sød smag giver et signal til hjernen om, at...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Opskrift på lime-avocadokage med sukkertang fra Smag for Livets event Taste - No Waste
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Madens smag, duft og udseende er vigtig for 10-12-årige. Men nysgerrigheden spiller overraskende ofte en rolle, når børn skal beslutte, om de vil smage på noget nyt, viser en ny...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Madens smag, duft og udseende er vigtig for 10-12-årige. Men nysgerrigheden spiller en stor rolle, når børn skal beslutte, om de vil smage på noget nyt, viser netop udgivet...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Alle de præsenterede forskningsprojekter undersøger, hvordan børn ændrer præferencer for smag.
Tre af Smag for Livets forskningsprojekter...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du opskrifter, som tager udgangspunkt i råvarer fra havet.
OpskriftMaterialePrøv selv
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskellige krydderurter og erfare, hvordan...
OpskriftMaterialePrøv selv
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan...
UndervisningsforløbUndervisning
Tang er andet og mere end slattent og ildelugtende opskyl i strandkanten. Det ved de i Kina, Japan, Korea, på Hawaii og andre steder i verden, hvor tang er en fast bestanddel af...
OpskriftMaterialePrøv selv
Lav din helt egen pesto til madpakkens sandwich eller pastasalat.
Ingredienser
Ca. 15 ramsløgsblade
1 dl oliven- eller rapsolie (...
OpskriftMaterialePrøv selv
Hjemmelavet pesto til fx at smøre i madpakkens sandwich.
Ingredienser
100 g mandler (smuttede) eller 100 g valnødder
2 dl hakket...
UndervisningsforløbUndervisning
Hvordan bliver madpakken en succes og en god smagsoplevelse? Start med brød og pimp den med noget sprødt, noget blødt, noget rødt og noget grønt! For når vi smager, bruger vi...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Grøntsagsstave kan give en masse farve og tekstur til madpakkens smag. Her får du en opskrift på en velsmagende torskerognscreme, som man kan dyppe stavene i. Prøv også med...