Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af Smag for Livet-forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk - faktisk er de ret vilde med mad fra havet. Derfor bør forældre være opmærksomme på at få fisken frem på middagsbordet, lyder det fra forskerne.
Fisk er en genial kilde til protein. Den indeholder omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er vigtige for vores knogler og for at undgå hjertekarsygdomme, og så udleder den markant mindre CO2 sammenlignet med eksempelvis oksekød.
Alligevel spiser danske børn mellem 10 og 17 år generelt meget mindre fisk end de ugentlige 350 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Kun 105 gram - under en tredjedel af det anbefalede - bliver det til i gennemsnit.
Men forklaringen er ikke, at børnene er kræsne og ikke bryder sig om smagen, teksturen eller lugten af fisk, som de ellers ofte bliver skudt i skoene.
Børn er vilde med fisk, lyder konklusionen i et nyt studie af forskere fra Københavns Universitet.
”Børn kan faktisk godt lide fisk. Men der er et stort spring imellem, at de kan lide det, og hvor meget de spiser. Derfor bør vi som forældre komme i gang med at få fisken på disken. For vi behøver slet ikke at overtale børnene til at spise den - det vil de nemlig allerede gerne,” siger Michael Bom Frøst, lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Sammen med Rikke Højer, der i dag er lektor på Professionshøjskolen Absalon, Ernæring og Sundhed, og som har ledet undersøgelsen som ph.d.-studerende på Københavns Universitet, har han analyseret spørgeskemaer fra 669 deltagende børn i alderen 11 til 13 år.
Og her angiver to tredjedele af børnene, at de er enige eller stærkt enige i, at de kan lide fisk. Kun 15 procent udtrykker, at de ikke kan lide fisk, mens de resterende 17 procent af børnene er usikre på, om de kan lide fisk.
Diagram over, hvad de 11-13-årige børn synes om at spise fisk. Grafik: Ida Eriksen, Københavns Universitet
Makrel i tomat hitter - men vi er ikke så øvede i at tilberede fisk
Samtidig viser undersøgelsen, at der generelt sjældent er fisk på bordet i børnenes hverdag. Ifølge forskernes resultater er det nemlig under halvdelen af børnene, 42 procent, der har spist fisk i løbet af den seneste uge.
Det lave fiskeindtag blandt børnene og i Danmark generelt har flere mulige årsager, forklarer Michael Bom Frøst.
”Vi har ikke stor tradition for at spise fisk i Danmark – den mest anvendte form er makrel i tomat. Derfor er vi heller ikke særlig gode til at tilberede fisk og få den gode smag frem. Og så er forældre måske bange for at introducere mad, der har en markant smag, fordi de tænker, at deres børn ikke kan lide det,” siger han. Men her kan forældrene ifølge undersøgelsen godt tro om igen.
Forældre kan sagtens vælge de lette fiskeløsninger
Danske børn får heller ikke så ofte mulighed for at være aktive i køkkenet. Kun 26 procent hjælper med madlavningen i hverdagen, ifølge en undersøgelse af Arla fra 2020. Og det gør, at de heller ikke får indflydelse på, hvad der bliver serveret til aftensmad.
Derfor er det vigtigt, at vi voksne hjælper børnene med at få fisk på bordet og i madpakken noget oftere, lyder det fra Rikke Højer.
”Vi skal have skubbet forældre og derved børn henimod at spise mere fisk, men vi skal møde dem, der hvor de er. De nytter ikke noget at tro, at folk er klar til havsnegle og østers. Måske er det godt nok, at vi køber nogle fiskefileter, som vi kan give en hurtig panering eller tager dem, der allerede er færdigpanerede fra fryseren. Bare hold det simpelt,” siger hun.
Derudover foreslår hun også, at vi skal have fisken mere ind i måltiderne i daginstitutioner og skoler, ”For børn lærer meget af at se andre børn spise fisk. Det normaliserer det,” siger hun.
Omtalt i artiklen
Rikke Højer Nielsen er kok og ph.d.
Under sin ansættelse i Smag for Livet har Rikke Højer Nielsen gennemført et ph.d.-studie om børns smagslæring, Smag for Fisk, i et samarbejde mellem Professionshøjskolen Absalon og Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
Michael Bom Frøst er lektor i sensorik ved Københavns Universitet og tidligere leder af Nordic Food Lab. Hans videnskabelige baggrund er sensorik, med en stor viden om sensoriske metoder og viden om hvorfor vi kan lide det vi kan lide. Han forsker og underviser i snitfladen mellem naturvidenskab, gastronomi og oplevelse af smag.
Foto: Robert Elkjær.