“Smag løs!”, lød opfordringen i vores online-julekalender 2016.
Hver af de 24 “låger” gemte på et smagstip, en videnskabelig forklaring, en opskrift eller måske bare en smagsnote til eftertanke. Her kan du finde alle lågerne samlet.
Det indledende tema i julekalenderen var julefrokosten:
Låge nr. 1: Snapsen får julemaden til at smage af mere
- om snapsens betydning som smags-frigører og mundrenser ved de fede af julefrokostens retter.
Låge nr. 2: Sult er den bedste sovs
- om såkaldt sanse-specifik mæthed.
Låge nr. 3: Spis fisken først og kødet bagefter
- om hvorfor vi bygger et måltid op, som vi gør.
Låge nr. 4: Sild på rugbrød, rejer på franskbrød
- om smagspåvirkningen fra det grove, mørke brød og det lyse, fine brød.
Optimer dit juleknas - og din kødsovs
De næste låger handlede om knas og julens bagning:
Låge nr. 5: Juleknas er sød musik for ørerne
- om mundfølelse, sprødhed og lyden af den.
Låge nr. 6: Verdens bedste brunkager - Professor Smags mors opskrift
- nærmere introduktion er vel overflødig: Her er brunkageopskriften over dem alle, hvis man spørger Smag for Livets leder, Ole G. Mouritsen. Her deler han den.
Låge nr. 7: Potaske giver de sprødeste småkager
- der er potaske i brunkager, og det er ikke tilfældigt. Her får du forklaringen på, hvordan det virker.
Og fra de brune kager videre til det brunede kød, der bliver bedst, når temperaturen er høj nok til at sætte gang i Maillard-reaktionen:
Låge nr. 8: Brun maden og få velsmag fra Maillard-reaktionen
- når du laver kødsovs, så husk at brune kødet lidt ad gangen. Ellers går du glip af de velsmagende Maillard-reaktioner, som lågen her forklarede.
Låge nr. 9: Charlottes mors brændte mandler
- ultimativ knas ifølge smagsambassadør Charlotte Holm Brodersen og hendes mor.
Lær at smage på vin
Så gik vi til bords med et tema om vin og dens smag og duft og de ord, man bruger om vin:
Låge nr. 10: Lær at skelne vinens dufte
Låge nr. 11: Spil duftmemory med duftene af vin
Låge nr. 12: Sæt ord på vinens smag
Mundfølelse og ultimativ sovseguide
Vi fortsatte fra rødvinens garvesyre til et minitema om mundfølelse - begyndende med det, der snerper:
Låge nr. 13: Astringens - følelsen af spyt, der klumper
Låge nr. 14: Lav dit eget slåen-slik
- en opskrift på velsmagende, hjemmelavet vingummi med slåen fra naturen.
Låge nr. 15: Cremethed - indbegrebet af velbehag i munden
Låge nr. 16: Sådan får du den perfekte brune sovs
- her får du en lang række tips om, hvordan man får optimal smag i sovsen; hvordan den får en god mundfølelse; og hvordan du kan jævne den.
Låge nr. 17: Julesmagen sidder i fedtet
- om fedtopløselige aromastoffer og et tip om ikke at bruge alt for magert kød til dine hakkebøffer.
Låge nr. 18: Smag Rudolf - rensdyrkølle med flødekonfiterede jordskokker
- en opskrift på magert rensdyrkød med fuldfedt tilbehør, tilberedt af vores madkulturforsker Jonatan Leer.
Låge nr. 19: Smagskuren
- Smagsklumme-redaktionen tilbyder en helt anden slags kur til januar, nemlig "smagskuren", der giver tips til at udforske smagen. Læs med og bliv inspireret.
Julens smag handler også om nærvær
Låge nr. 20: Min livret smager ad Pommern til
- et tankevækkende og underholdende essay om risengrød og julestemning skrevet af Kamilla Dahmen fra 2x Gastronauter på Risskov Gymnasium
Låge nr. 21: Betinget indlæring - når selskabet er godt, er maden god
Låge nr. 22: Derfor smager sprød svær så godt
- er der noget lækrere end sprød flæskesvær? Få forklaringen her.
Låge nr. 23: Duften af jul kalder minderne frem
- aromastofferne er en væsentlig del af vores forståelse af de madtraditioner, vi knytter til højtiderne. Det er bl.a. fordi duftene er koblet til vores erindring.
Låge nr. 24: Smag på dit juletræ
- "først skal træet vises, siden skal det spises". Prøv smagen af gran med opskriften på denne yderst delikate gran-granité.