Gå til hovedindhold
  • Æg kan smage meget forskelligt. Prøv selv! Foto: Jonas Drotner Mouritsen
    Æg kan smage meget forskelligt. Prøv selv! Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Julekalender-låge nr. 19: Smagskuren

Blog Drop de hurtige januar-kure og prøv i stedet en omgang fitness for smagssansen, foreslår klummeredaktionen i denne årets sidste Smagsklumme.

Det er ikke det, du spiser mellem jul og nytår, der gør dig fed. Det er det, du spiser mellem nytår og jul. Og det du drikker, så hvad med en hvid (og alkoholfri) januar? Eller undgå de hurtige kulhydrater, eller tre gange i fitnesscenteret om ugen (mindst) i januar! Det er det, alle medier skriver om i januar. Men drop  elevatorkurene og prøv en smagskur!

Efter al den herlige julemad, der har bombarderet smagsløgene med salt, sødt, surt og fedt, trænger dine sanser til fordybelse og smidighedsøvelser!

Sådan gør du:

Dogmereglerne er, at I vælger en ingrediens, fordyber jer i den en uge ad gangen og prøver at finde ud af, hvor forskelligt jeres valgte ingrediens kan smage.

Vi kan foreslå:

Uge 1: Rødbeder: Spis rødbeder fem dage i træk for at se, hvad I bedst kan lide og hvilken tilberedning, der giver mest velsmag: Fx små kogte rødbeder i vinaigrette, syltede rødbeder (til frikadeller), bagte rødbeder med gedeost, revne rå rødbeder med gulerødder, rødbedebøffer osv.

Uge 2: Grønkål: Rå, finthakket med citron, rå-krammet med salt, grønkålssuppe, grønkålsstuvning til dampet fisk, grønlangkål, fritteret osv. Eller fisk: torsk, sild, rokkevinger, torskerogn, havtaskekæber, lange, helleflynder osv.

Uge 3: Æg: Hårdkogte, spejlede, blødkogte, omelet, pocherede æg (udfordring!), scramblede æg, æggesnaps osv. (opskrifter her)

Uge 4: Hvidkål: Fint skåret rå med valnødder, stuvet, hvidkålssuppe, irish stew, kåldolmere, rå med avocado, hjemmefermenteret: Lav det den første weekend og smag det næste lørdag.

Kast jer ud i det og afprøv de mildere og nuancerede smage, lav jeres egen kogebog med forslag til næste års januar.

Så glem alt om slankekure og halsbrækkende styrketræningsskemaer, og tegn abonnement til sansernes fitnesscenter. Med smagskuren bliver din tunge fit og spændstig og du bliver mange smagsoplevelser rigere.

Godt nytår!

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Fokusområde: Læring

Stinne Gunder Strøm Krogager er medieforsker og lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Stinne arbejder med mediebrug – særligt i forhold til mad- og hverdagspraksis.

I Smag for Livet undersøger hun, hvordan børn approprierer, kopierer og forhandler mediemadens modeller for smag og køn, samt deres fornemmelse for de æstetiske koder, som både køn og smag formidles igennem.

Lektor, ph.d.

Fokusområde: Læring

Susanne Højlund Pedersen er lektor i antropologi ved Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet. Her arbejder hun med emnet smag i antropologisk madforskning.

I Smag for Livet undersøger og formidler hun, hvordan børn skaber og deler viden om smag.

Lektor, lic.phil.

Fokusområde: Læring

Karen Klitgaard Povlsen er lektor i medie- og kulturanalyse ved Institut for Æstetik og Kommunikation - Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Hun forsker og er ekspert i børn og unges brug af medier i relation til mad.

Postdoc, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet i hovedområde 1: Læring.

Jonatan forsker i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad. For tiden er han særligt optaget af gastronationalisme og af smagsnostalgi.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.

Tilføj kommentar