Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Nyfortolket rabarbertærte. Foto: Simon Sørensen
    Nyfortolket rabarbertærte. Foto: Simon Sørensen

Du er her

Nyfortolket rabarbertærte

Søger...

Opskrift Prøv denne nyfortolkning af den klassiske rabarbertærte. Opskriften er lavet i samarbejde med vinder af Skills 2020 fra Tech College, Gastronom Elisabeth Madsen. Den er oprindeligt tiltænkt professionelle, men du kan også bruge opskriften hjemme i køkkenet.
Nyfortolket rabarbertærte med vaniljeis. Foto: Simon Sørensen
Nyfortolket rabarbertærte med vaniljeis. Foto: Simon Sørensen

Mørdej med muscovadosukker 

Ingredienser

  • 80 g smør
  • 150 g mel
  • 25 g muscovadosukker
  • 25 g flormelis
  • 0,5 æg 

Fremgangsmåde

  • Alt smuldres sammen undtagen ægget, som bruges til at samle dejen til sidst
  • Lægges på køl i ca. 1 time og udrulles
  • Bages ved 160 grader 8-12 min. 

Rabarbermousse 

Ingredienser

  • 1 dl rabarbersaft
  • 0,5 st. vanilje
  • 50 g sukker 
  • 75 ml fløde
  • 25 g græsk yoghurt
  • 1 bl. husblas 

Fremgangsmåde

  • Saften tilsættes sukker og vanilje, koges op
  • Fløden piskes let og der vendes græsk yoghurt i
  • Husblas smeltes i saften og de to masser vendes sammen

Glasering

Ingredienser

  • 3 bl. husblas
  • 50 ml. fløde
  • 75 g sukker
  • 75 g glukosesirup

Fremgangsmåde

  • Koges op og husblas stavblendes i. Køles af og bruges ved 35 grader

Crème fraiche-is 

Ingredienser

  • 500 g crème fraiche 38%
  • 125 g flormelis 
  • saft fra 2 citroner

Fremgangsmåde

  • Røres sammen og køres på ismaskine
  • Alternativt kan der laves vaniljeis (som vist på billedet)

Rabarber sous-vide i brunoise

Ingredienser

  • Rabarberstilk skæret i mindre stykker
  • Kraftig sukkerlage, evt. smagt til med urter eller krydderier

Fremgangsmåde

  • Rabarberstykkerne kommes i vakuumpose med kold sukkerlage.
  • Vakuumposen lukkes. 
  • Rabarber tilberedes sous-vide ved 60 grader i ca. 1 time (alternativt kan de tilberedes i ovnen ved sammen temperatur),
  • Rabarberstykkerne skæres i meget små tern (brunoise),

Krystalliseret hvid chokolade

Ingredienser

  • 75 g hvid chokolade
  • 100 g sukker
  • 100 g vand

Fremgangsmåde

  • Smelt chokoladen over vandbad i en stor skål
  • Kog sukker og vand op til 140 grader
  • Pisk i chokoladen med en håndmixer imens sukkerlagen hældes i chokoladen i en tynd stråle
  • Den krystalliserede chokolade bredes ud på et stykke bagepapir og afkøles

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.