Den første europæiske afhandling om chokolade blev skrevet i 1644. Den handlede om spaniernes opdagelse af den fantastiske kombination, vanilje og chokolade, som de gjorde sig i Mexico i 1500-tallet. Kombinationen bestod af kakaobønner, der var mast til en tyk pasta sammen med vaniljestænger, nødder og forskellige krydderier. Denne pasta blev trillet til kugler og efterfølgende opløst i varm vand, mælk eller mandeldrik. Drikken blev kaldt Maya-chokolade eller ”Gudernes drik”. Herunder ses en opskrift som er justeret lidt ift. den oprindelige, så vi også kan få en snert af Maya-chokoladen her i Norden.
4 kopper
Ingredienser:
- 8 dl mælk (havredrik, mandeldrik eller vand kan også bruges)
- 1 spsk. annatto-frø (achiote)
- 6 smuttede mandler
- 6 ristede og afskallede hasselnødder
- 1 vaniljestang (eller 1 tsk. vaniljepulver – ikke sukker)
- 1 tsk. anisfrø eller fennikelfrø
- 1 spsk. tørrede hybenroseblade
- 1 kanelstang
- Tørrede chiliflager eller hele chilier (efter eget ønske)
- 100 g mørk chokolade
- En knivspids salt
- 1 spsk. sukker
Fremgangsmåde:
- Varm mælken op sammen med annatto-frø over medium varme. Rør i mælken indtil den begynder at småkoge.
- Skru ned på lav varme og lad mælken med annatto frø trække i 10 min.
- Hak imens de smuttede mandler og de ristede, afskallede hasselnødder i en minihakker til et fint nøddemel.
- Sigt annatto-frøene fra mælken og sæt gryden med mælk tilbage på medium varme.
- Tilsæt nøddemel, vaniljefrø fra vaniljestangen (og selve stangen), anisfrø, hybenroseblade, kanelstang og tørrede chiliflager/hele chilier efter ønske. Bring mælkeblandingen i kog og skru derefter ned på lavt blus i 10 min.
- Hak den mørke chokolade groft. Fjern gryden fra varmen og tilsæt chokolade, salt og sukker under omrøring. Tilsæt den mængde sukker, der giver den sødme, du ønsker i den færdige drik.
- Kom chokoladedrikken i 4 krus og pisk drikken skummende lige inden servering. Dette gøres oprindeligt med en molinillo, som er en træpind, der fungerer som en blanding mellem et piskeris og en morter.
- Maya-chokoladen drikkes varm og skummende.
Omtalt i artiklen
Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.