Til 6 personer
Ingredienser:
”Shawarma” af selleri:
- En knoldselleri
- 6 spsk. mørk miso
- 3 fed hvidløg
- 50 g smør
- Saft fra ½ citron
- ½ dl vand
- 2 tsk. røget paprika
- 1 tsk. cayennepeber
- 2 spsk. soya
Flækærtehummus:
- 200 g gule flækærter
- Ca. 1 dl kogevand
- 1 dl olivenolie
- 2 fed hvidløg
- ½ dl tahin
- Saft af 1 citron
- 2 tsk. spidskommen
- 1 tsk. salt
- Evt. bouillonterning og korianderfrø til kogevandet
Tilbehør:
- 6 fladbrød (hjemmebagte eller købte)
- Tomater
- Fintsnittet spidskål
- Koriander
- Syltede rødløg
- Creme fraiche-dressing
Fremgangsmåde:
”Shawarma”:
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
- Skræl og skær knoldselleriet i tynde skiver.
- Bland resten af ingredienserne til shawarma i en gryde og rør det sammen ved svag varme. Tilsæt mere soja eller vand, hvis ikke misodressingen kan løbe af skeen.
- Læg et stykke sølvpapir i et fad, så det er langt nok til at kunne omslutte hele knoldselleriet.
- Læg den største skive selleri nederst på sølvpapiret, smør med misodressingen, læg den næststørste skive selleri ovenpå, smør med misodressing – og fortsæt med at lægge skiftevis selleri og dressing på, indtil den mindste skive selleri er lagt på toppen. Gem gerne 4-5 spsk. dressing til senere.
- Pak sølvpapiret tæt om knoldselleritårnet. Du kan evt. sætte et grillspyd ned i midten af tårnet (som ved shawarma) for at holde på tårnet.
- Sæt sellerien i ovnen i 1 ½ time. Fjern derefter sølvpapiret og giv ”shawarmaen” 20-30 min. ved 200 grader til overfladen af sellerien er mørk og sprød. Slut evt. af med 5 min på grill.
- Hæld resten af misodressingen over og servér.
Flækærtehummus
- Kog flækærterne i 45-60 min, hvoraf de første 10 min. er uden låg. Kom evt. nogle korianderfrø og en bouillonterning i kogevandet.
- Afdryp flækærterne, men gem kogevandet til at spæde til med i hummussen.
- Kom flækærter, hvidløg, tahin, citronsaft, olie, spidskommen og lidt af kogevandet i en minihakker, blender eller et blenderglas til stavblender. Blend hummussen indtil den er glat. Juster konsistensen med kogevand og/eller olie og smag til med salt, citron og spidskommen.
- Hummussen kan godt blive mere tør efter lidt tid i køleskabet, så gem gerne noget af kogevandet til at spæde til med.
Servering:
Kom et spyd ned i midten af selleri-”shawarmaen” og skær kanterne af hele vejen rundt, så du får nogle tynde selleristrimler.
Server strimlerne i et fladbrød med flækærtehummus, fintsnittet spidskål, tomater, koriander, syltede rødløg, creme fraiche-dressing eller andre af dine yndlingsgrøntsager.
Omtalt i artiklen
Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.