Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Smagslågen er en advents-podcastserie om fermentering,
  • Smagslågen er en advents-podcastserie om fermentering
    Smagslågen er en advents-podcastserie om fermentering,

Du er her

Smagslågen: Podcastserie om fermentering

Søger...

Podcast Smagslågen er vores bud på en advents-podcast. Hver weekend op til jul kan du blive klogere på fermentering med gastrofysikerne Johanne Hvelplund og Louise Beck Brønnum.

Hver weekend op til jul vil de to gastrofysikere Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen og Louise Beck Brønnum fra Københavns Universitet føre dig gennem forskellige smage med fermentering som omdrejningspunkt.

Julens mad og drikkevarer synes at være noget, vi alle kerer os om og ser frem til år efter år. I løbet af de fire adventsafsnit vil Louise og Johanne sætte fokus på fermentering i julen, og give dig som lytter fagligt og praktisk indblik i, hvordan du kan give dig i kast med fermenteringens univers. Du kommer til at høre om fødevarekemi, madkultur og det sensoriske, dvs. smagsindtrykket, vi får gennem sanserne.

Hvert afsnit er 10-15 min, hvor en mad- eller drikkevare vil blive beskrevet. Derudover vil der være tilhørende fif og opskrifter, som du kan prøve af hjemme i køkkenet.

I dette intro-afsnit vil Louise og Johanne afmystificere fermentering og gøre dig klar til de efterfølgende afsnit, som kan høres hver weekend i december. God fornøjelse!

 

 

1. adventsafsnit: Fermenteret rødkål

 

Johanne og Louise tager dig igennem julens forskellige fermenteringer.
Første søndag i advent har gastrofysikerne fokus på en grøntsag, der godt kan være en smule ildelugtende, men ikke desto mindre smuk og smagfuld. De giver dig hands-on forståelse for en mælkesyrefermentering, hvor bakterier arbejder, indtil vores produkt er konserveret. Efter afsnittet kan du give dig i kast med at fermentere i eget køkken og evt. sætte en konkurrence op med andre i husstanden. Find opskriften her.

 

2. adventsafsnit: Flydende alkoholfermentering - og et alkoholfrit alternativ: kvass

 

Anden søndag i advent har gastrofysikerne Johanne og Louise fokus på en flydende alkoholfermentering. Her benyttes bestemte typer gær til at omdanne sukker til alkohol, hvilket giver en smagfuld og boblende drik. Kan du gætte, hvad det er? Nogle drikker det til risengrøden andre til julefrokostbordet eller blot gennem hele december som en voksenjulekalender. Du kan finde en opskrift på et alkoholfrit alternativ på Hotel- og Restaurantskolens og Smag for Livets hjemmeside. Opskriften klæder dig på til at lave din egen læskende kvass af brødresterne fra julens frokostborde.

 

 

3. adventsafsnit: Surdej og rugbrød

Tredje søndag i advent er gastrofysikerne taget hjem til Louise som står klar med velduftende hjemmebag. Til dette bagværk bruges en starterkultur, som er en symbiose af bakterier og gær. Kulturen skal fodres jævnligt, for at kunne medvirke til en effektiv fermentering og dermed dannelsen af en bred vifte af aromakomponenter. Bagværket er uundværligt til ethvert dansk julefrokostbord, og i år kan du brillere med en hjemmebagt version ved at lytte til dette afsnit og efterfølgende finde opskriften på Hotel- og Restaurantskolens og her på Smag for Livets hjemmeside. Velbekomme.

 

4. adventsafsnit: Sild, modning og marinering

Fjerde søndag i advent er det sidste afsnit af Smagslågen i 2020. Dette afsnit vil tage dig igennem en meget smagsintens fermentering. Eller hov, er der egentlig tale om en fermentering her? I hvert fald vil gastrofysikerne beskrive den modning, der finder sted ved hjælp af enzymer, mens de smager på forskellige varianter af sild. Der vil også være mulighed for, at du selv kan give dig i kast med spegesild og/eller marinerede sild ved at følge opskriften på sild på Hotel- og Restaurantskolens hjemmeside eller her på vores hjemmeside: Spegesild og Julemarinerede sild. Hvis du har mod på det, vil du uden tvivl få alle gæsternes respekt ved julefrokosterne for fremtiden.

 

 

Rigtig god smagsjul!

Omtalt i artiklen

Gastrofysiker, smagsambassadør

Louise Beck Brønnum er gastrofysiker, cand. scient. fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU-FOOD).

Hun er nu partner i Kost Studio og har tidligere været leder af testkøkkenet ved restaurant Alchemist. Hun var også tilknyttet det daværende Nordic Food Lab på Københavns Universitet.

Louise Beck Brønnum blev i 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.

Hun er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og har udgivet flere bøger om mad.

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.