Hvis denne bog var en vildtret, ville opskriften lyde som følger: Først tager man en dygtig kok og faglærer, som også er passioneret og erfaren jæger. Så tilsætter man en professor med ekspertise i smag og læring og rører godt rundt. Derefter hælder man i blandingen en lektor i dansk og litteratur, der arbejder med måltidets og smagens betydning i litteraturhistorien. Undervejs krydres med ildhu, nysgerrighed og glæde, og retten smages til.
Denne bog giver mulighed for at dykke ned i smag, natur, samvær og nydelse og give vildtretter og -måltider ekstra opmærksomhed. Bogen kan bruges af både faglærere og andre undervisere samt nye og gamle jægere, der har interesse i at tilberede, servere og smage vildtet med stolthed, gejst og glæde. Smagen af vildt er bogens centrale udgangspunkt, hvoromkring undervisningen tilrettelægges og gennemføres, så både madlavningen og måltidsoplevelserne bliver et højdepunkt.
Formålet med bogen er at dele viden og praktisk erfaring med, hvordan man klargør og tilbereder de mest almindelige vildtarter, samt hvordan man underviser i smagen af vildt. Stemningen i køkkenet og omkring bordet sætter vi med afsnittet om smagen af vildt i skønlitteraturen med eksempler på nydelse, fælleskaber og højtidelighed. Hertil hører også bogens billeder af naturen og opskrifter på herlige vildtretter. Endelig er bogens opskrifter og tips til tilberedningen af vildt en vigtig del af formidlingen af smagen af vildt.
Forfatterne er professor i smag og læring ved DPU, Aarhus Universitet, Karen Wistoft, kok, kokkefaglærer og jæger ved Tech College, Aalborg, Peter Henrichsen, og gymnasielektor og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Casper Thrane. Alle tre er tilknyttet Smag for Livet.
Smagen af vildt er udgivet af Smag for Livet Forlag og kan downloades gratis som e-bog i pdf fra denne side.
Øvrige udgivelser i skriftserien SMAG kan downloades her.
Omtalt i artiklen
Karen Wistoft er medlem af Smag for Livets centerledelse.
Karen Wistoft er professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.
Hun forsker i læring, madkundskab, smag og trivsel i grundskolen med særligt fokus på eksperimentel undervisning, oplevelser og handling – også i udeskoler og skolehaver. Hendes forsknings- og formidlingsprojekter har sigte på at skabe en ny smagspædagogik og -didaktik.
Cand.mag. Lektor i dansk og oldtidskundskab ved Risskov Gymnasium
Fokusområde: Læring
Casper Thrane er ansat som lektor i dansk og oldtidskundskab ved Risskov Gymnasium. I danskundervisningen har han i en årrække arbejdet med konkrete smagsoplevelser som en forudsætning for fagets teoretiske og intellektuelle læring. Casper Thrane er medforfatter til lærebogen Livretter - mad i kunst og litteratur (2014).
I Smag for Livet udvikler Casper Thrane tværdisciplinært (dansk og kemi) undervisningsmateriale til STX med udgangspunkt i smag.
Peter Henrichsen er kok og kokkefaglærer ved TechCollege, Aalborg, såvel som jæger gennem 30 år med en dyb indsigt i vildtet og naturen.