Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Nu har du chancen! Søg et legat på 30.000 kr. til dit næste smagsprojekt

Søger...

Nyhed Smag for Livet uddeler legater til ansøgere, som har smag på hjertet og som kan brænde igennem med deres personlige engagement. Med et legatprojekt får du mulighed for både at lære mere om smag samt udvikle nye måder at formidle viden om smag. 

Et legatprojekt kan se ud på mange måder. F.eks. har datalog Morten Aagaard udviklet et digitalt værktøj til at smagsbedømme og sammenligne smagsbedømmelser. Bager, konditor og chocolatier Kirsten Thur laver videoer om hvordan man innoverer i køkkenet. Madformidler Mikkel Wejdemann har udviklet et undervisningsmateriale til en smagsjagt, og lærerstuderende Martha Andreassen og Rasmus Petersen har lavet et undervisningsforløb om løg

Mulighederne er mange, så går du rundt med en god idé, så tjek om ikke et legatprojekt kunne være noget for dig. Læs mere om, hvordan du ansøger i dokumentet, som er vedhæftet denne artikel.

Er du nysgerrig, kan du også læse, hvad tidligere og nuværende legatmodtagere har fået ud af deres legatprojekter herunder. 

Chokoladeinnovation 

Lige nu arbejder legatmodtager Kirsten Thur på et projekt, hvor hun i tre videoer til undervisningsbrug skal vise, hvordan bagere, konditorer og kokkeelever kan arbejde innovativt i køkkenet. Kirsten Thur, som er tidligere bagedystdeltager, bager, konditor og snart chocolatier, bruger Gateau Marcel som udgangspunkt for sit innovative arbejde med smag. Kirsten fortæller, at legatet fra Smag for Livet giver hende mulighed for at gå mere i dybden med sit fag og at skabe noget nyt i et gammelt håndværk. 

Kirsten Thur (dog ikke med en Gateau Marcel her)

”Det er vigtigt at sætte sit præg på det danske konditorlandskab og at vise interesse. Ligesom akademikere skriver lange Ph.d.-afhandlinger er vi håndværkere også nødt til at udfolde vores processer. Innovation er vigtigt, fordi det vedligeholder interessen for faget og interessen fra kunderne. Det er en cirkel, der skal kunne holde. Innovation er altid spændende, fordi man bliver tvunget ud i noget nyt, i at tænke i andre baner, og man får muligheden for at arbejde tværfagligt,” forklarer Kirsten. Hun fortæller også, hvorfor det er lige præcis Gateau Marcel, som er udgangspunktet for hendes projekt:

”Jeg er særligt glad for chokolade og dens kunnen. Jeg så muligheden for ved hjælp af legatet at kunne fordybe mig i denne ingrediens ved at tage chocolatier-uddannelsen. Det ledte mig hen på klassikeren Gateau Marcel, men mest af alt er det den kage, som bedst muligt udtrykker den innovative proces, jeg ønsker at videreformidle. Det er en kage med få ingredienser, og cremen bliver brugt som en bagt bund og som en cremet mousse på toppen. Det illustrerer allerede en god del af mit formål.” 

Kirsten er stadig i fuld gang med projektet. Når det er færdigt, glæder hun sig særligt til at vise, hvad de innovative processer kan sætte gang i hos folk:

”Jeg håber at gøre håndværkerne, de erhvervsuddannede, mere trygge ved at arbejde tværfagligt og skabe deres eget. Jeg håber, at mit projekt er et værktøj, de vil tage med i rygsækken ud til deres lærepladser, og jeg håber, at man kan begynde at se det blomstre i Danmark.” 

Fredagsfisk og broccoli-stafet

Mette Dehn, My Bach og Lasse Schwartz Mogensen, som studerede ernæring og sundhed, udviklede idékataloget LEV med sundhed til udviklingshæmmede borgere og deres hjælpere. Kataloget indeholder gode idéer og simple øvelser til at arbejde med udviklingshæmmedes sundhed på en legende og positiv måde. I kataloget præsenterer Mette, My og Lasse forskellige sanseoplevelser, hvor både smag, duft, berøring, bevægelse og lyd indgår. Det overordnede fokus i projektet er tilvalg fremfor fravalg og restriktioner. Idéen er at vælge noget til, som er sjovt og positivt, fremfor at fokusere på det, deltagerne ikke må. Kataloget indeholder forskellige øvelser, f.eks. temadage som Modig Mandag og Fredagsfisk. Og så kan du også blive klogere på, hvordan man udfører en broccoli-stafet!

My, Mette og Lasse til receptionen for deres udgivelse af LEV med Sundhed

Legatet gav Mette, My og Lasse mulighed for at strukturere deres studieprojekt på deres helt egne præmisser: 

”Vi kunne gå nogle helt andre veje i vores praktik i forhold til vores medstuderende. Det faktum, at vi pludselig havde en økonomisk ramme at arbejde med, betød, at vi kunne slå armene lidt ud og gennemføre nogle større idéer, end vi ellers ville have haft mulighed for,” fortæller de tre legatmodtagere.

Med deres legatprojekt lavede Mette, My og Lasse også en stribe film med TV Glad. Ifølge dem selv var filmene det sjoveste element at udføre. 

”Den formidlingsvinkel, det gav, var helt unik for os, og det gav os mulighed for at få en mere direkte respons fra målgruppen.”

Filmen ”Hvor modig er din mund?” er en af legatmodtagernes yndlingsdele af projektet: 

”Vi elsker filmen ”Hvor modig er din mund?” særligt, fordi deltagerne i videoen på helt fantastisk vis - og af sig selv - talte lige ind i grundsmage, mundfølelse osv. Deres indlevelse legemliggjorde på mange måder nogle af de udfordringer, som vi havde arbejdet med gennem projektet, og deres intuitive reaktioner skildrer tydeligt, hvordan individets præferencer og madmod spiller ind, når vi skal prøve nye fødevarer.” 

Du kan se alle filmene med TV Glad her

Vilde spiselige planter

Du er måske allerede stødt på vores populære Vild Mad kort. Kortene kan bruges, når du sanker urter i naturen. De blev udviklet af legatmodtager Julia Sick, som er forsker og formidler. Julia har udviklet forløbet Udforsk Danmarks Smagsskatte, som består af ti forskellige sanke-aktiviteter. Til forløbet hører et smukt sæt kort, som du kan bruge til at lære Danmarks vilde spiselige planter at kende. Med kortene bliver du bekendt med planternes sensoriske egenskaber, viden om hvornår de er i sæson samt hvilke sankelandskaber, de tilhører. 

Julia Sick

Julia fik idéen til legatprojektet, da hun arbejdede som praktikant på Nordic Food Lab (nu Future Consumer Lab), der havde fokus på at udforske det spiselige potentiale i Norden til at udvide vores smag, og hvad vi forbinder med den. 

”Jeg blev meget inspireret af forskningsbaserede aktiviteter på dette og ønskede også at gøre denne viden tilgængelig for børn. Jeg tror, det at udforske den spiselige vilde natur gennem sjove aktiviteter, sansespil og små smagninger fungerer som den perfekte kombination til at inspirere børn til at smage mad, de aldrig har smagt før. Det hjælper med at udvide deres smag og viser dem, hvilken anden smag der findes udover, hvad vi kan finde i supermarkedet,” fortæller Julia. 

Julia forklarer også, hvordan legatet gjorde hende klogere på Nordens vilde planter: 

”Legatet gjorde det muligt for mig at kombinere mine lidenskaber omkring sankning, madlavning og sansevidenskab og at integrere dem i et større projekt. Jeg var i stand til at berige min egen viden om vilde planter, der vokser i Norden (da jeg voksede op i Østrig) og at eksperimentere med nye opskrifter og praktiske aktiviteter for børn.”

Julia fik også udfoldet sin kreative side, f.eks. da hun tegnede Vild Mad kortene. Og hun er ikke i tvivl om, hvilket kort der er hendes yndlings: 

”Mit yndlingskort er skovmærke. Jeg elsker at sanke skovmærke i skoven og bruge den til at lave hjemmelavet is – smagen, der kommer fra skovmærken, er så unik: en kombination af mandler, vanilje, marcipan og hø. MUMS!” 

Julias eget yndlingskort, skovmærke

 

Omtalt i artiklen

Cand. scient. i human ernæring

Julia Sick har fokus på, hvorfor børn afviser eller accepterer den mad, de gør, og på, hvordan nysgerrighed kan påvirke vores valg. Julia Sick er opvokset i Østrig, men bor nu i København.

Ernæring og sundhedsstuderende

Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og er legatmodtager i Smag for Livet.

Mette Dehn er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshop-forløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.

Ernæring og sundhedsstuderende

Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og er legatmodtager i Smag for Livet.

My Bach er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshop-forløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.

Ernæring og sundhedsstuderende

Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og legatmodtager i Smag for Livet.

Lasse Schwartz er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshopforløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.

Cand.scient i datalogi og samfundsfag, D-vip ved Aalborg Universitet, Smagsambassadør

Morten Aagaard har i mange år arbejdet med ”bløde data”, som er svære at indsamle og fortolke.  Han har modtaget et legat fra Smag for Livet til projektet gustolingo, hvor han udviklede og afprøvede et framework, gustolingo.net, som kan producere individuelt tilpassede apps til smagsbedømmelse. Gustolingo blev (og bliver) anvendt på erhvervsskoler til sensorisk træning af kokkeelever. Han er udnævnt til Smagsambassadør i 2020.

Madkonsulent, Smagsambassadør

Mikkel Wejdemann er erfaren gastronomilærer og madformidler. Han arbejder nu som selvstændig madkonsulent og projektudvikler med tilnavnet MadMikkel. Sammen med direktør for SPIS! Odense Food Festival, Tine Gudrun Petersen, har han som et legatprojekt hos Smag for Livet udviklet Smagsjagten – en rejse i bæredygtighed, smag, sanser og madkultur for 7.-10. klasser, som foregik på SPIS! Odense Madmarked 2019. Han er udnævnt til Smagsambassadør i 2020.

Lærer og projektleder
Martha Freja Andreassen er lærer og projektleder for en køkkenskole, og har især fokus på æstetisk kommunikation i læring.
Martha Freja Andreassen er uddannet folkeskolelærer på UCC Campus, med linjefag i geografi, samfundsfag og madkundskab, og arbejder nu med pilotprojektet "Køkkenet" - en køkkenskole for anbragte unge under Den Sociale Udviklingsfond.
For Smag for Livet har hun i samarbejde med Rasmus Petersen udviklet undervisningsmaterialet "Smagen af løg".
 
Martha Freja Andreassen er udnævnt til smagsambassadør og har i denne sammenhæng udviklet undervisningsmaterialet "Værtskab, smag og måltider", som kan downloades gratis fra lærings-app'en Fag med Smag.
Folkeskolelærer
Rasmus Petersen er folkeskolelærer og arbejder på Damhusengens Skole i Vanløse, København. 
 
Rasmus Petersen er læreruddannet hos UCC i 2017, hvor han er uddannet i dansk, samfundsfag og madkundskab. Han underviser forskellige klasser på Damhusengens Skole, men har de fleste timer på 2. årgang.
Med et legat fra Smag for Livet har han sammen med Martha Andreassen udviklet undervisningsforløbet "Smagen af løg", der kan findes i Smag for Livets læringsapp, Fag med Smag
 
Rasmus Petersen er udnævnt til smagsambassadør og har i denne sammenhæng udviklet undervisningsmaterialet "Værtskab, smag og måltider", som kan downloades gratis fra lærings-app'en Fag med Smag.
Bager, konditor, chocolatier, ismester, smagsambassadør

Kirsten Thur er uddannet ismester såvel som bager, konditor og chocolatier fra Kold College i Odense og medlem af det danske konditorlandshold. Hun er legatmodtager i Smag for Livet med projektet Innovation i køkkenet. Hun har tidligere været deltager i Den Store Bagedyst på DR1.

Kirsten Thur er udnævnt til smagsambassadør for sit arbejde.