Skeen slår på den hårde, hvide skal. Det knaser let. Stykke for stykke skræller du æggeskallen af toppen. Indenunder står den kridhvide og elastiske æggehvide og gynger lidt.
Når skeen bryder æggehviden, sker det. Den flydende, klæbrige, gule masse løber stille ned af æggets side. Og skeen – den tilbyder dig den første smag af blødkogt æg.
Beregn den rette tid
Hvor blødt et blødkogt æg skal være, er vi ikke alle enige om. Det er heller ikke let at ramme den kogetid, der giver lige præcis den konsistens, man gerne vil have.
Det er der nu råd for. Videnskabeligt råd vel at mærke. Engelske forskere står bag denne matematiske formel for den optimale kogetid for blødkogte æg:
\(t_{cooked} = {M^{2/3}c\rho^{1/3}\over K\pi^{2}(4\pi/3)^{2/3}}ln\bigg[0.76\times\frac{T_{egg}-T_{water}}{T_{yolk}-T_{water}}\bigg]\)
Et æg som en kugle
Formlen bygger på en matematisk model, hvor ægget opfattes som en kugle. Denne kugle har massen M og massefylden r. Konstanterne c og K har at gøre med æggets termiske egenskaber, som er et udtryk for, hvor meget æggets temperatur stiger, i forhold til den varme det får tilført fra kogevandet.
Formlen tager også højde for æggets temperatur, før man koger det, Tegg, kogevandets temperatur, når ægget puttes i, Twater og den temperatur man ønsker, at æggeblommen skal opnå, Tyolk.
Hvis du er mere nysgerrig på formlens indhold og matematikken bag, kan du læse mere i dette undervisningsmateriale om formlen for blødkogte æg.
63 grader på 3 minutter og 15 sekunder
Men hvad betyder alt dette så for dig hjemme i køkkenet?
Jo, koger du et æg på 57 gram, hvilket er et gennemsnitligt størrelse M æg, efter at det har ligget på køkkenbordet og har opnået stuetemperatur, dvs. ca. 20° C, og putter det i kogende vand, dvs. 100° C, så er det klart efter 3 minutter og 15 sekunder.
Her er æggeblommen blevet 63° C varm, og det skulle være ret lækkert – men det er naturligvis op til dig at vurdere.