Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Eva Rymann
    Foto: Eva Rymann

Du er her

Smag #10: Smag og læring

Søger...

Bøger "Smag og læring" præsenterer et undervisningsforløb til folkeskolens mellemtrin, hvor smag anvendes som tværfagligt emne. Download bogen her.

Smag og læring er en bog om fire temadage med smag i naturfag, dansk, historie og madkundskab.

Bogen indeholder en beskrivelse af, hvad smag er, og hvordan forskellige af folkeskolens fag på mellemtrinnet kan arbejde med smag. Desuden indeholder den en komplet samling af lærervejledninger og elevark til undervisningsforløbets aktiviteter.

Bogen kan anvendes som baggrund for at gennemføre det samlede forløb, som kilde til enkeltstående aktiviteter i undervisningen eller som inspiration til udvikling af lignende aktiviteter.

Forfatterne er ph.d. i filosofi og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Liselotte Hedegaard, ph.d. i molekylær biofysik og adjunkt ved UCL, Morten Christensen og lærer, master i sundhedspædagogik og lektor ved læreruddannelsen ved UCL, Majbritt Pless. Alle tre er tilknyttet Smag for Livet. Forløbet i denne bog er gennemført på fem fynske skoler.

Temadag 3 er udviklet i samarbejde med madkundskabslærerstuderende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i 2017.

Smag og læring er udgivet af Smag for Livet Forlag og kan downloades gratis som e-bog i pdf fra denne side. Her kan du også hente de tilhørende elevark som selvstændig pdf.

Undervisningsforløbet er også snart at finde i læringsapp'en Fag med Smag her: Guleroden - smag, kultur og perspektiv.

Øvrige udgivelser i skriftserien SMAG kan downloades her.

Omtalt i artiklen

Lektor

Fokusområde: Læring

Liselotte Hedegaard er medlem af Smag for Livets centerledelse. Hun er ansat ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun varetager projektledelsen af UCLs arbejde i Smag for Livet.

Liselotte Hedegaard har en baggrund i filosofi. Hendes forskningsinteresser retter sig mod sanseerfaring, særligt indenfor rammerne af fænomenologisk undersøgelse. I praksis arbejder hun med, hvordan sanseerfaring, specielt smag, kan anvendes i det pædagogiske og didaktiske arbejde.

 

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.

Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.

Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.

Lektor, master i sundhedspædagogik (MSU), lærer

Majbritt Pless er lektor ved Læreruddannelsen på Fyn, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab.

Majbritt Pless har igennem mange år arbejdet med børn, mad og sundhed. I Smag for Livet arbejder hun i praksis med at udvikle undervisningsforløb og forankre Smag for Livets projekter på læreruddannelsen. Hun har også stået bag konkurrencen Madkamp - DM i Madkundskab.