På Heartland Festival 2018 præsenterede vi følgende smagninger:
Dashi - tre slags tangsuppe
De tre slags er hhv. kombu, søl og kombu+katsuobushi.
I denne smagning fordyber vi os i umami, den femte grundsmag. Vi kender smagen fra fx saltet skinke, soltørret tomat og lagret ost. Den er let genkendelig i dashi.
Blæksprutter
Smag på røget octopus, grissini med sepia-blæksprutteblæk og en halvtørret kappe af tiarmet blæksprutte.
Blæksprutter har muskelfibre i alle retninger og indeholder masser af bindevæv. Det betyder, at tilberedningen er afgørende for, hvorvidt blæksprutten bliver sej og gummiagtig eller mør.
Her byder vi på tre smagsprøver, hvor vi især opfordrer til at lægge mærke til mundfølelsen.
Tanglakrids
Nærmere præsentation overflødig - smag på de små mørke flager og tænk over, hvad de minder dig om.
Vandmand på asiatisk
Tilberedt på traditionel asiatisk vis (vandmænd er en delikatesse i Asien) og vendt med fynsk brændenældepesto.
Vandmanden består af 96 pct. vand, så den værdsættes især for dens mundfølelse. Prøv selv, om du har oplevet noget lignende.
Vandmand som sprøde chips
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersens metode til at lave vandmandschips gik verden rundt sidste år. Nu kan du smage - og især mærke - chipsene. Som i øvrigt smager næsten som flæskesvær, hvis man steger dem - pga. indholdet af kollagen.
Tangens flotte farver
Vi smager som bekendt også med øjnene, og tang skifter farve, hvis man koger det. Prøv fx rød tang eller en klart grøn blæretang, som vi alle kender fra de danske farvande.
Kunstige fiskeæg
Forskellige ekstrakter fra tang - alginat, agar og carrageenan - bruges ofte i fødevareindustrien til at give forskellige madvarer den ønskede tekstur. Her kan du selv lave "kaviar" ved hjælp af alginat, som vi drypper ned i vand tilsat lidt kalk (calcium).
Smag på dem, mærk teksturen og føl dem briste i munden.
Ting med tang
Vi har traditionelt ikke spist ret meget tang her i Danmark, men det er ved at ændre sig nu. Vi præsenterer et udvalg af mad og drikke med tang.
Omtalt i artiklen
Smagsambassadør.
Mathias P. Clausen er lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, SDU.
Han har i 2014 - 2018 været deltager i Smag for Livet, hvor han både har bedrevet forskning og formidling i gastrofysik.
Mathias P. Clausen er nu smagsambassadør i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).
Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.
Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.
Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen er videnskabelig assistent i Smag for Livet, hvor hun bl.a. formidler sin forskning i vandmænds fysik og smag.
Hun er pt. i gang med sit ph.d.-projekt om gastrofysiske perspektiver af vandmænd. Hun modtog i marts 2020 et EliteForsk-rejsestipendium for sit arbejde.
Brian Bjarke Jensen har studeret nanobioscience ved Syddansk Universitet og skrev speciale om mikroskopering af mejeriprodukter. Han har deltaget i en lang række af Smag for Livets forsknings-, formidlings- og undervisningsprojekter i Gastrolab og på festivaler.
Lise Brunk er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed fra Københavns Professionshøjskole. Hun er desuden tilknyttet Smag for Livet, hvor hun, som forskningsassistent for forskere ved Københavns Universitet, undersøger, hvordan mundfølelse og farver påvirker appetit. I et kommende legatprojekt for Smag for Livet skal hun undersøge og formidle, hvordan fokus på smag kan hjælpe børn med ADHD til gode madvalg.
Lise Brunk blev i foråret 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.
Peter Lionet Faxholm er studerende ved Københavns Universitet og er i Smag for Livet en del af et projekt om blæksprutter, der laves i samarbejde med Nordic Food Lab. Han arbejder med produktudvikling, taxonomi, fysiologi, fermentering, teksturmanipulation og diverse sensoriske evalueringer.
Peter Lionet Faxholm startede på Hotel og Restaurantskolen i 2009 og har arbejdet som kok umiddelbart indtil han i 2014 startede på KU-Science, hvor han også er formand i Gastronomisk Legestue, en studieforening, der søger at fremme eksperimenteren med mad og at udfordre smag og sanser ved at bygge bro imellem videnskaben og kokkefaget.
Peter er udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.