Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Salt er nærmest uundværligt for at pomfritterne skal smage godt. Foto fra filmen.
    Salt er nærmest uundværligt for at pomfritterne skal smage godt. Foto fra filmen.

Du er her

Salt - fremhæver smagen og er vigtigt for kroppen

Søger...

Video Grundsmagen salt er en af de smage, vores smagssans er mest tunet ind på. Vi kan smage salt tydeligt, og salt forstærker også smagen af de andre grundsmage.

 

Salt forstærker smagen af de andre grundsmage.  Madvarer, der smager tydeligt af salt, fx skinke og chips, er blevet tilsat salt, og mad som fx pomfritter, æg og tomater, smager af meget mere med lidt salt på.

Vi kan smage salt tydeligt selv i meget små mængder. Blandt andet fordi der er mange flere saltmolekyler i en teskefuld salt end i en teskefuld sukker.

Salt er meget vigtigt for kroppen, som bruger det til at styre både vores blodcirkulation og væskebalance - fx har du sikkert oplevet, at det gør godt at drikke vand og spise noget med salt i, når du har svedt meget.

Forskerne ved ikke helt præcist, hvordan saltsmagen bliver opfanget i munden, men man mener, at salt kan påvirke smagsløgenes celler på en bestemt måde, som sender besked til hjernen om, at noget smager salt.

Du kan se smagsløgene på tungen tydeligt, hvis du farver tungen med konditorfarve. Se her, hvordan du gør

Vi kan ikke tåle at spise for meget salt, og i store mængder er det endda giftigt. Men man har fundet ud af, at vi oplever velsmag, når vi spiser noget, der har samme saltindhold som kroppen.

Filmene om de øvrige grundsmage og det stærke finder du her.

Om filmene i denne serie:

Filmene er lavet i 2016 og 2017 af forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet. Formålet er at give børn og unge en introduktion til smag og inspirere dem til at lære deres egen smag bedre at kende, så de kan bruge den aktivt som en ressource i hverdagen. Til læring, livsglæde og forståelse af madens smag som videnskab, kultur og madhåndværk.

Filmene vil også kunne bruges til undervisning på grundskolens mellemtrin, f.eks. i madkundskab i forbindelse med færdigheds- og vidensmålene om smag og tilsmagning og/eller råvarekendskab.

Tilrettelæggelse: Eva Rymann

Vært: Mikael Schneider

Produktion: Docfilm for Smag for Livet.

En særlig tak til de medvirkende elever fra Risingskolen i Odense.

Omtalt i artiklen

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).