Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Når man tilsmager mad, kan man skabe balance mellem grundsmagene. Foto: Stagbird
    Når man tilsmager mad, kan man skabe balance mellem grundsmagene. Foto: Stagbird

Du er her

Grundsmag

Søger...

Kort fakta :

En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er sød, salt, sur, umami og bitter.

Grundsmagene fortæller kroppen noget om, hvad maden indeholder:

  • Sød smag er et signal om, at der er sukker, og derfor energi, i maden.
  • Salt smag er et direkte signal om, at maden indeholder salte, især natrium, som er essentielt for kroppens funktion.
  • Sur smag signalerer tilstedeværelse af syrer, som der ofte er meget af i umoden eller fordærvet mad.
  • Smagen af umami er ofte et tegn på, at maden er rig på protein.
  • Bitter smag kan være tegn på, at maden er giftig.

De fleste smage i vores mad er en kombination af grundsmagene og en række duftstoffer (aromaer). Velsmagende måltider vil ofte indeholde alle fem grundsmage, og når man laver mad og smager den til, kan man med fordel skabe balance mellem forskellige grundsmage i retten.

Der forskes også i, om der findes andre grundsmage, for eksempel fed smag, kokumi og smagen af stivelse. Disse smage er dog ikke bredt anerkendt som grundsmage.

Tidligere troede man, at forskellige dele af tungen kunne opfange forskellige grundsmage, men det har vist sig at være forkert. Smagsløgene overalt på tungen kan opfange alle grundsmage.