Opskriften her er lavet af Kairui Jiang, som har været praktikant i Smag for Livets team på Københavns Universitet. Kairui har bl.a. arbejdet med sødede kidneybønner, som er typiske i Kina, og sødede brune bønner fra Øland.
Ingredienser
- 250 g kidneybønner eller Ølands brune bønner
- 1 liter vand til udblødning + 2 liter vand til kogning
- 12,5 g bagepulver
- 10 g salt
- 1,5 liter kogevand fra bønnerne
- 500 g sukker
- 2,5 g salt
Fremgangsmåde
1. Iblødsætning
Kom 1 liter koldt vand og 10 g salt i en skål og rør, til saltet er opløst.
Tilsæt 250 g tørrede bønner, dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og lad bønnerne stå i blød ved stuetemperatur i minimum 12 timer og max 16 timer.
2. Kogning
Kom de udblødte bønner i en sigte og skyl dem under koldt, rindende vand.
Kom 2 liter vand (nyt vand), 12,5g bagepulver og de skyllede, udblødte bønner i en gryde og kog i 30 minutter uden låg. Kog bønnerne nænsomt.
Rør rundt i gryden de første 3-5 minutter. Det gør, at bønnerne ikke sætter sig fast i grydens bund.
3. Kog i sukkerlage
For at gøre bønnerne søde, skal du bruge kogevandet. Gem derfor kogevandet, når du sier bønnerne fra.
Kom 1,5 liter af kogevandet i en gryde og varm væsken op til 65℃ (±5℃).
Kom 500 g sukker og 2,5 g salt i gryden og rør, indtil alt salt og sukker er opløst. Kom de kogte bønner i og kog ved lav varme i 30 minutter.
4. Opbevaring og holdbarhed
Køl bønnerne ned i den søde væske og opbevar på køl. De søde bønner kan holde sig på køl i 3-5 dage.
Omtalt i artiklen
Bat-El Menadeva Karpantschof arbejder som videnskabelig assistent ved Design og Forbrugeradfærd under Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. I Smag for Livet er hun en del af det team, der udvikler undervisningsmateriale om smag og sensorik til kokke- og ernæringsassistentuddannelsen.
Derudover var Bat-El koordinator på MasseEksperimentet 2015, hvor op mod 30.000 danske børn og unge fra 1350 klasser fik sendt duft- og smagskit ud som del af et nationalt eksperiment om børns præferencer.