Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Sødede bønner. Foto: Kairui Jiang
    Sødede bønner. Foto: Kairui Jiang

Du er her

Søde brune bønner

Søger...

Opskrift Bønner kogt i sukkerlage er typiske i Kina. Prøv selv denne opskrift på sødede kidney- eller ølandsbønner fra Smag for Livets praktikant, Kairui Jiang.

Opskriften her er lavet af Kairui Jiang, som har været praktikant i Smag for Livets team på Københavns Universitet. Kairui har bl.a. arbejdet med sødede kidneybønner, som er typiske i Kina, og sødede brune bønner fra Øland.

Ingredienser

  • 250 g kidneybønner eller Ølands brune bønner
  • 1 liter vand til udblødning + 2 liter vand til kogning
  • 12,5 g bagepulver
  • 10 g salt
  • 1,5 liter kogevand fra bønnerne
  • 500 g sukker
  • 2,5 g salt

 

Fremgangsmåde

1. Iblødsætning

Kom 1 liter koldt vand og 10 g salt i en skål og rør, til saltet er opløst.

Tilsæt 250 g tørrede bønner, dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og lad bønnerne stå i blød ved stuetemperatur i minimum 12 timer og max 16 timer. 

2. Kogning

Kom de udblødte bønner i en sigte og skyl dem under koldt, rindende vand.

Kom 2 liter vand (nyt vand), 12,5g bagepulver og de skyllede, udblødte bønner i en gryde og kog i 30 minutter uden låg. Kog bønnerne nænsomt.

Rør rundt i gryden de første 3-5 minutter. Det gør, at bønnerne ikke sætter sig fast i grydens bund. 

3. Kog i sukkerlage

For at gøre bønnerne søde, skal du bruge kogevandet. Gem derfor kogevandet, når du sier bønnerne fra.

Kom 1,5 liter af kogevandet i en gryde og varm væsken op til 65℃ (±5℃).

Kom 500 g sukker og 2,5 g salt i gryden og rør, indtil alt salt og sukker er opløst. Kom de kogte bønner i og kog ved lav varme i 30 minutter. 

4. Opbevaring og holdbarhed

Køl bønnerne ned i den søde væske og opbevar på køl. De søde bønner kan holde sig på køl i 3-5 dage.

Omtalt i artiklen

Cand. Scient i Gastronomi & Sundhed

Bat-El Menadeva Karpantschof arbejder som videnskabelig assistent ved Design og Forbrugeradfærd under Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. I Smag for Livet er hun en del af det team, der udvikler undervisningsmateriale om smag og sensorik til kokke- og ernæringsassistentuddannelsen. 

Derudover var Bat-El koordinator på MasseEksperimentet 2015, hvor op mod 30.000 danske børn og unge fra 1350 klasser fik sendt duft- og smagskit ud som del af et nationalt eksperiment om børns præferencer.