Det kan være interessant at eksperimentere med forskellige ingredienser, hvis smag ligner hinanden.
For eksempel har Mathias Skovmand-Larsen, researcher i Nordic Food Lab, kreeret en kanel-is helt uden at bruge kanel. I stedet har han brugt surdej lavet af kornsorten kamut, som giver en kanelagtig duft.
Prøv selv! Men husk at begynde på surdejen ca. 2 uger før, du skal spise isen.
Ingredienser:
100 g surdej af kamut (50 g groft malet kamut, 50 g vand som har stået i ca. 2 uger og fodret/passet som en surdej)
250 g sødmælk
250 g fløde
5 æggeblommer
2,5 g salt
160 g sukker
Fremgangsmåde:
- Bland mælk og fløde i en gryde og varm blandingen til lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer med sukker og salt til en ensartet masse.
- Tilsæt det næsten kogende mælk og fløde til æggesnapsen.
- Når massen er under ca. 50 grader tilsæt 100g surdej og rør godt rundt.
- Kør på ismaskine.
Isen kan også laves på andre typer mel, fx har vi prøvet med svedjerug, som smagte af blommer og honning.
Omtalt i artiklen
I sin tid i Smag for Livet var Mathias Skovmand-Larsen researcher ved Nordic Food Lab og Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Han er nu adjunkt i madkundskab på UCC - et job, han også havde før sin tid i Smag for Livet.
Før det var han projektleder for Restaurant Relæ samt leder af importfirmaet Vinikultur.