Alle vores sanser opsamler indtryk, når vi spiser, og når vi smager. Med synssansen ser vi ikke kun maden, men også alt det uden om. Stedet vi spiser, borddækningen – og tallerkenen.
Ny forskning fra Smag for Livet viser, at netop tallerkenfarven påvirker børns smagsoplevelse, og hvor godt de synes om den mad, der er på tallerkenen. Forskningen peger på, at børn ikke bare smager maden, men også tallerkenen, med øjnene.
Resultaterne er offentliggjort i artiklen “Do children prefer colored plates?” (”Foretrækker børn farvede tallerkener?”), som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift ”Food Quality and Preference”. Bag forskningen står sensoriker Per Møller og cand. scient. Lise Brunk, begge fra Smag for Livet, og studiet er en del af Lise Brunks legatprojekt ved Smag for Livet.
Resume af den videnskabelige artikel (på engelsk)
Børn elsker farver
120 børn mellem 5 og 16 år og 22 voksne deltog i forsøget, hvor de to forskere viste deltagerne fotos af fire forskellige retter serveret på seks forskellige farvede tallerkner. Desuden så forsøgspersonerne fotos af de seks forskellige tallerkener udenmad.
De seks tallerkenfarver var rød, grøn, gul, blå, hvid og sort, og retterne var:
- pasta med tomatsauce og kyllingefrikadeller
- laks med kartofler, salat og dressing
- pitabrød med falafel, salat og dressing
- rugbrød med kartofler, æg og fiskefilet
Forsøgspersonerne var cirka lige sultne og kunne lige godt lide de forskellige retter. Men når de skulle vælge, hvad de helst ville spise, tog de yngre børn andre valg end resten af gruppen.
”Børn under 10 år valgte i højere grad den mad, de helst ville have, ud fra tallerkenens farve, end ud fra maden på tallerkenen. Børnene over 10 år og de voksne valgte i højere grad ud fra maden på tallerkenen og foretrak i øvrigt, at maden blev serveret på tallerkener i en neutral farve, dvs. sorte eller hvide tallerkener,” siger Lise Brunk.
Voksne vil have harmoni
Børn under 10 år vil således gerne have kulør på tallerkenen, og det må gerne være yndlingsfarven. Hvad der så ligger af mad på tallerkenen, er tilsyneladende mindre vigtigt end farven. De ældre børn og voksne holder til gengæld fast i, at tallerkener med mad på, de skal være hvide eller sorte.
”Jeg tror, at det er fordi voksne gerne vil opleve harmoni i det, de ser. Det er som med et hvidt hjem, man kan fylde med ting med mange farver; men har man fx røde vægge, så skal der mere ro på alt det andet. Der er børn under 10 år mere ligeglade, der skal bare være masser af de farver, de kan lide”, siger Lise Brunk.
Omtalt i artiklen
Lise Brunk er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed fra Københavns Professionshøjskole. Hun er desuden tilknyttet Smag for Livet, hvor hun, som forskningsassistent for forskere ved Københavns Universitet, undersøger, hvordan mundfølelse og farver påvirker appetit. I et kommende legatprojekt for Smag for Livet skal hun undersøge og formidle, hvordan fokus på smag kan hjælpe børn med ADHD til gode madvalg.
Lise Brunk blev i foråret 2018 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.
Per Møller er fhv. lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.
Han er ekspert i sanserne, og hvordan neuropsykologiske fænomener regulerer vores smagsoplevelse, appetit og fødevarevalg.