Kataloget LEV med Sundhed bidrager med gode idéer og simple øvelser til at arbejde med udviklingshæmmedes sundhed på en legende og positiv måde. I projektet, som idékataloget er udsprunget af, defineres sundhed som et bredt og positivt begreb. Det favner både livsstil, vaner og levevilkår samt den enkelte borgers livskvalitet. Borgere med en udviklingshæmning kan have svært ved at tilegne sig de officielle sundhedsbudskaber, og derfor tilbyder dette projekt en alternativ tilgang.
I kataloget præsenteres forskellige sanseoplevelser, hvor både smag, duft, berøring, bevægelse og lyd indgår. Det overordnede fokus i projektet er tilvalg fremfor fravalg og restriktioner. Idéen er at vælge noget til, som er sjovt og positivt, fremfor at fokusere på det, deltagerne ikke må.
Øvelserne i idékataloget arbejder på forskellige måder med at forbedre deltagernes fysiologiske sundhed. Formålet med en del af øvelserne er at påvirke borgernes måltider i en positiv retning ved at bidrage med et større kendskab til råvarer og smagsnuancer og en bedre forståelse for egne smagspræferencer. Ved at gøre dette opstår der en mulighed for, at borgerne kan udvide spektret af de fødevarer, som de anser som acceptable og appetitlige.
Blandt de mange øvelser i kataloget, kan du f.eks. få idéer til temadage som Modig Mandag og Fredagsfisk, eller du kan blive klogere på, hvordan man udfører en broccoli-stafet.
Du finder idékataloget her: LEV med Sundhed.
Kataloget er skabt af de tre Smagsambassadører Mette Dehn, My Bach og Lasse Schwartz, bachelorer i ernæring og sundhed i samarbejde med Landsforeningen LEV og støttet af Smag for Livet.
Se TV Glads videoer med tilknytning til projektet her:
Omtalt i artiklen
Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og er legatmodtager i Smag for Livet.
My Bach er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshop-forløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.
Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og er legatmodtager i Smag for Livet.
Mette Dehn er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshop-forløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.
Studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon og legatmodtager i Smag for Livet.
Lasse Schwartz er en del af en projektgruppe, der sammen har skabt projektet, EN SMAGSSAG, der fokuserer på hvordan smag kan bruges som et redskab i arbejdet med sundhedsfremme hos udviklingshæmmede borgere på bosteder. Gennem et workshopforløb på bosteder har projektgruppen afprøvet en række smagsforsøg for at skabe et billede af målgruppens muligheder og udfordringer i relation til at træffe begrundede fødevarevalg. Øvelserne tager udgangspunkt i sanserne og beboernes oplevelser og erfaringer. Projektgruppen arbejder videre med flere faser af projektet for i sidste ende at præsentere et idékatalog i samarbejde med Landsforeningen LEV, som personale på bosteder og andre interesserede kan bruge som inspiration i deres arbejde med borgernes kost og sundhed.