Forfattere:
Denise Gjørtz Krog, Klavs Styrbæk, Rikke Højer Nielsen, Diverse forfattere, Julia Sick
Tang er andet og mere end slattent og ildelugtende opskyl i strandkanten. Det ved de i Kina, Japan, Korea, på Hawaii og andre steder i verden, hvor tang er en fast bestanddel af den kulinariske tradition både lokalt og nationalt. Også i vestlige køkkener bliver tang brugt stadig mere og værdsat for dens umami - den fyldige, femte grundsmag. Tang er ikke kun smagfuldt, det er også fuldt af stoffer, som støtter hjernens og nervesystemets sundhed og funktion, herunder omega-3 og omega-6-fedtsyrer, jod, taurin (en aminosyre, som er vigtig for hjernens udvikling), magnesium, zink og B12-vitamin.
Her er en række opskrifter, der kan inspirere til, hvordan tang kan blive en del af fremtidens køkken.
Aktiviteter i forløbet
Tang i din is? Lyder det lidt mærkeligt?
Prøv det, og bliv overrasket over, hvor godt tang kan smage i en is!
Tangarten søl (Palmaria palmata) er en spiselig rødalge, der vokser i havet og tidevandszonen omkring Danmark.
Du kan I princippet høste tang hele året rundt, men tangen er mest smagfuld i foråret. Når tangen er frisk, kan den renses og spises rå, men den smager også fantastisk godt, når den tørres til chips som i denne opskrift. Prøv fx med sukkertang, blæretang, søl-tang (eller et miks af flere).
Har du lyst til at bruge tang i din mad, så prøv denne chutney med smag fra både land og hav.
Tang findes i massevis i havene omkring os. Derfor er det en kæmpe ressource, vi burde udnytte som fødevare. I de danske farvande findes knap 500 tangarter, men ikke alle er spiselige. Sukkertang er en af de tangarter, man kan spise. Den kan købes tørret, eller man kan høste den selv.
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Dette er en opskrift på en lidt anderledes dip til fx grøntsagsstave. Den indeholder godt med umami og er et fint eksempel på, hvordan man nemt kan bruge tang i helt almindelig hverdagsmad.