Vores livsstil og den mad, vi spiser, er ikke kun forbundet med vores velbefindende, men har også en dramatisk effekt på byrderne ved dårligt helbred, skriver professor, dr. scient. Ole G. Mouritsen i en ny artikel offentliggjort i tidsskriftet Flavour.
Med afsæt i antropologisk evidens for menneskets udvikling og hjernens kemi såvel som smagens fysiologi giver Ole G. Mouritsen et kort review af, hvad madens sammensætning og smag betyder for sundhed, velbefindende og livskvalitet.
Vores forfædres adgang til de særlige fedtsyrer i mad fra havet og menneskets brug af ild til varmebehandling af mad har spillet en afgørende rolle for udviklingen af vores relativt store hjerner og vores forkærlighed og trang til fødevarer, der smager sødt og umami.
Men den stigende ubalance af fedtsyrer i vores kost ser ud til at have alvorlig effekt på vores nervesystem og hjerne, med en alvorlig stigning i hjernesygdom og mental sygdom til følge.
Tilsvarende kan manglen på velsmag i færdigretter og præfremstillede måltider være en mulig årsag til dårlig ernæring og overdrevent indtag af sukker, salt og fedt.
Disse ændrede forhold kan, påpeger Ole G. Mouritsen, påvirke vores hjerne, smagen af vores mad og dermed også vores helbred.
Hele artiklen i Flavour (på engelsk) kan læses på dette link.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).