Sidder smagssansen på tungen eller mellem ørerne? Hvorfor smager surdejsbrød surt? Kan man spise en vandmand? Det er en lille bitte smagsprøve på alle de spørgsmål, som kokke og kemikere, forskere og fødevareeksperter og madglade madkundskabslærere fra Smag for Livet vil svare på til Forskningens Døgn.
Du kan møde smagen tre steder i landet: Odense, Sorø og København.
Få besøg af Smagskaravanen i Odense
Smagskaravanen består af smagsforskere, madformidlere og madkundskabslærerstuderende. Sammen vil de vise eleverne, hvad forskning kan fortælle om smag, sanser og smagsoplevelser, og hvordan eleverne selv kan bruge sanserne til at undersøge, eksperimentere med og udvikle deres egen smag.
Torsdag d. 23 og fredag d. 24 april besøger Smag for Livets Smagskaravane 16 folkeskoler i Odense. Med sig bringer Smagskaravanen historier om surdejsbrødets fysik, forkalkede tomater, agurker med snydesmag – og vandmand som mad.
Om bord på Smagskaravanen er fx gastrofysiker, prof. Ole G. Mouritsen, kok Klavs Styrbæk, forskningschef Anette Thybo og mange flere.
Læs om arrangementet i Odense her.
Smag på fremtiden i Sorø
Hvorfor spise insekter? Hvordan smager umami? Hvordan kan frugtsmag udnyttes optimalt? Det er spørgsmål, som Smag for Livet vil forsøge at svare på til Forskningens Døgn-arrangementet TASTE – NO WASTE. Det foregår på University College Sjælland, Ankerhus i Sorø.
Gennem leg og eksperimenter kan du opleve, hvordan datidens, nutidens og fremtidens fødevareressourcer kan anvendes på en sjov og optimal måde. Blandt fremtidens fødevarer er insekter som myrer, melorme og møllarver. Så ja, modige børn kan prøve at smage insekter.
Læs om arrangementet i Sorø her. Og tilmeld dig her inden 15. april.
Tal om smagen på Rådhuspladsen
Smag for Livet er på Københavns Rådhusplads torsdag d. 23. og fredag d. 24. april. Her inviterer Smag for Livet og Nordic Food Lab elever til at tale med mad i munden. For her skal eleverne lære om og lege med smagens sprog.
Med en god bid surdejsbrød i munden vil forskerne og kokkene sammen med gæsterne forsøge at sætte ord på smagen af surdej og brød bagt på forskellige typer af nordiske kornsorter. For når vi taler om smagen, bliver vi bedre til at smage efter, bruge vores egen smag og dele oplevelserne med hinanden.