I denne podcastserie zoomer vi ind på, hvordan smag forstås som en æstetisk oplevelse, som når vi lytter til et velorkesteret stykke musik eller betragter et farverigt maleri. Ligesom vi i de tilfælde lytter snarere end hører og betragter snarere end ser, så smager vi måske efterhånden hellere end vi spiser eller ernæres. Det er der i hvert fald folk, der forsøger at få os til.
I dette smagsfelt oplever man en underlig konstellation af kunst og forskning. Forskningen hjælper kokke og mad- og sansekunstnere med at skabe totale sanselige oplevelser omkring mad. Samtidig udvider kunstnerne også forskernes forståelse af, hvilke sanser, der spiller ind, når vi smager. Men hvad betyder denne symbiose for ganske almindelige menneskers indtag af mad i hverdagen?
Oplevelsen af smag bliver en æstetisk, når alle sanserne orkestreres for at give en særlig oplevelse, såvel som når sociale og kulturelle faktorer sættes i spil. Og alt dette skal vi dykke ned i her i et forsøg på at forstå smagsoplevelsen i al dens kompleksitet.
Lyt med på podcasten her hos Spreaker eller hent i iTunes
Sæt lyd på smagsoplevelsen
I dette første afsnit af Sæt Lyd På Smag dykker vi ned i smagsoplevelsen og en tendens til at kokke og kunstnere i stigende grad skaber multisensoriske oplevelser. Undervejs svinger vi forbi et smagfuldt og musikalsk drejende bord, og interviewer kokken Jozef Youssef og psykologen Charles Spence for at forstå hvad "multisensory interaction" egentlig er.
Vi møder den berømte engelske kok Heston Blumenthal til en snak om nostalgi og hvordan en veldesignet smagsoplevelse kan sætte gang i minderne og måske endda redde et ægteskab. Og til sidst tjekker vi ind hos antropolog Susanne Højlund for at høre hendes bud på, hvad denne trend går ud på. Lyt med og Sæt Lyd på Smagsoplevelsen.
Se også:
Om Kitchen Theory:
Kitchen Theory - hjemmesiden
Think You Know How to Taste Whisky? Think Again... - The Huffington Post
A Feast for the Senses - The New Yorker
Om Tasteful Turntable:
Tasteful Turntable Vol. 2 - video
Om The Fat Duck:
The Fat Duck - hjemmesiden
Today’s chefs are using neurogastronomy to change the way your brain perceives flavor - Portside
Oplevelsesdesign til sanserne:
Den sansende oplevelse - Information
Smell and taste: New frontiers for experience design - Radar O'Reilly
Tuning til smag - Smagsklummen
Nostalgi og smag:
The Taste of Nostalgia: Vanishing Flavors from the Ancestral Japanese Village - Savage Minds
Bøger:
Højlund, Susanne (2016): "Smag", i Tænkepauser nr. 40. Gylling: Narayana Press.
Korsmeyer, Carolyn (1999): Making Sense of Taste: Food and Philosophy. London: Cornell University Press
Schatzker, Mark (2015): The Dorito Effect: The Surprising New Truth About Food and Flavour. New York: Simon & Schuster Paperbacks.