Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Sæt Lyd på Smag. Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen
    Sæt Lyd på Smag. Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen

Du er her

Podcast: Sæt lyd på Smag #1- Smagsoplevelsen

Søger...

Artikel Hvad ved stjernekokkene Heston Blumenthal om måltidet som kærlighedens medium og Jozef Youssuf om smagen som en multisensorisk oplevelse? Hvad ved komponisterne Lars og Nikolaj Kynde om samklangen mellem smagssansen og hørelsen? En hel del, afslører første del af podcasten Sæt Lyd på Smag

I denne podcastserie zoomer vi ind på, hvordan smag forstås som en æstetisk oplevelse, som når vi lytter til et velorkesteret stykke musik eller betragter et farverigt maleri. Ligesom vi i de tilfælde lytter snarere end hører og betragter snarere end ser, så smager vi måske efterhånden hellere end vi spiser eller ernæres. Det er der i hvert fald folk, der forsøger at få os til.

I dette smagsfelt oplever man en underlig konstellation af kunst og forskning. Forskningen hjælper kokke og mad- og sansekunstnere med at skabe totale sanselige oplevelser omkring mad. Samtidig udvider kunstnerne også forskernes forståelse af, hvilke sanser, der spiller ind, når vi smager. Men hvad betyder denne symbiose for ganske almindelige menneskers indtag af mad i hverdagen?

Oplevelsen af smag bliver en æstetisk, når alle sanserne orkestreres for at give en særlig oplevelse, såvel som når sociale og kulturelle faktorer sættes i spil. Og alt dette skal vi dykke ned i her i et forsøg på at forstå smagsoplevelsen i al dens kompleksitet. 

Lyt med på podcasten her hos Spreaker eller hent i iTunes

Sæt lyd på smagsoplevelsen

I dette første afsnit af Sæt Lyd På Smag dykker vi ned i smagsoplevelsen og en tendens til at kokke og kunstnere i  stigende grad skaber multisensoriske oplevelser. Undervejs svinger vi forbi et smagfuldt og musikalsk drejende bord, og interviewer kokken Jozef Youssef og psykologen Charles Spence for at forstå hvad "multisensory interaction" egentlig er. 

Vi møder den berømte engelske kok Heston Blumenthal til en snak om nostalgi og hvordan en veldesignet smagsoplevelse kan sætte gang i minderne og måske endda redde et ægteskab.  Og til sidst tjekker vi ind hos antropolog Susanne Højlund for at høre hendes bud på, hvad denne trend går ud på. Lyt med og Sæt Lyd på Smagsoplevelsen.

Se også:

Om Kitchen Theory:

Kitchen Theory - hjemmesiden

Think You Know How to Taste Whisky? Think Again... - The Huffington Post

A Feast for the Senses - The New Yorker

Om Tasteful Turntable:

Tasteful Turntable Vol. 2 - video

Om The Fat Duck:

The Fat Duck - hjemmesiden

Today’s chefs are using neurogastronomy to change the way your brain perceives flavor - Portside

Oplevelsesdesign til sanserne:

Den sansende oplevelse - Information

Smell and taste: New frontiers for experience design - Radar O'Reilly

Tuning til smag - Smagsklummen

Nostalgi og smag:

The Taste of Nostalgia: Vanishing Flavors from the Ancestral Japanese Village - Savage Minds

Bøger:

Højlund, Susanne (2016): "Smag", i Tænkepauser nr. 40. Gylling: Narayana Press.

Korsmeyer, Carolyn (1999): Making Sense of Taste: Food and Philosophy. London: Cornell University Press

Schatzker, Mark (2015): The Dorito Effect: The Surprising New Truth About Food and Flavour. New York: Simon & Schuster Paperbacks.

Omtalt i artiklen

Cand.scient.anth. (Antropologi)
 
Lotte Knakkergaard er legatmodtager i Smag for Livet. Hun interviewer forskere, kokke, kunstnere, smagere, m.fl. til en podcastserie, der tager udgangspunkt i en trend i tiden, hvor oplevelsesdesign omkring smag bliver mere og mere populær. Hun vil formidle den komplekse videnskab om smagsoplevelsen på en forståelig måde. Herved stilles der spørgsmålstegn ved: hvordan spiller sanserne sammen for at skabe smagsoplevelsen, hvad betyder det sociale miljø man befinder sig i, hvordan udtrykkes velsmag forskelligt fra kultur til kultur, hvordan skaber kokke sansepakkede smagsoplevelser i deres restauranter, osv.