Opskrift Vil du gerne opleve smagen af umami for fuld kraft, så prøv salaten her. Opskriften er til 4 personer.
Ingredienser:
3-4 blandede salater efter sæson
25 g græskarkerner
1-2 spsk soya
40 g parmesan
60 g valnødder m/1,5 dl vand og 4 g salt
1 spsk gærflager
50 g shiitake og lidt citronskal
Soltørret tomat
100 g panchetta el. bacon
Tørret tang
Umami-mayo:
3 æggeblommer
20 g dijonsennep
1 fed hvidløg
4 stk ansjos i olie
1⁄2 dl olivenolie
1 spsk Worchestershiresauce
1⁄2 dl sherryvineddike
Citron, salt
2-3 dl neutral olie
Lidt fintrevet parmesan
Fremgangsmåde:
- Kog valnødderne i saltvand, og bag i ovn ved 90-100° til de er lysebrune og sprøde / regn med op til et par timer
- Skyl salaterne, og tør grundigt. Pluk/skær i passende rustikke størrelser
- Rist græskarkerner på en tør pande til de puffer. Tilsæt soya, og fjern kernerne hurtigt fra panden - tør på papir
- Skær champignon i tynde skiver, og steg med lidt citronskal
- Blanchér tomaterne, læg dem i isvand, og fjern skindet. Skær kødet forsigtigt fra, så kernerne stadig hænger sammen
- Rist gærflagerne på en tør pande
- Skær panchetta/bacon i små tern, og steg dem bløde i en dråbe olie ved svag varme
- Umami-mayo: Pisk æggeblomme, sennep, Worchestershiresauce, sherryvineddike og presset hvidløg i 1 minut. Hak ansjoser fint, og bland i. Tilsæt først olivenolie og dernæst vindruekerneolie i en fin stråle, og pisk kraftigt imens
- Smag til med salt, citronsaft og fintrevet parmesan
Anret luftigt og fordelt på tallerken, så hver bid giver en nuanceret smagsoplevelse af konsistens, mundfølelse og umami.