OversigtMaterialeNyt om smag
I GastroLabCollege skal vi udvikle, afprøve og formidle fødevarerelateret klimaundervisning og materialer til gastronomuddannelsen
Med...
En ny bog til især elever og faglærere på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser lader gastrofysikken og smagshåndværket gå hånd i hånd. Målet er at lade kokke og andre...
Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på...
UndervisningsmaterialeMaterialeNyt om smag
Med materialesamlingen her kan du præsentere viden om madens klimabelastning og bringe værktøjer og handlemuligheder i spil, så eleverne kan lære at undersøge og handle på denne...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Bruning af maden udvikler et væld af aromastoffer takket være to slags kemiske reaktioner: Maillard-reaktioner og karamellisering. Gastrofysiker Morten Christensen forklarer her...
UndervisningsmaterialeMaterialeNyt om smag
Her finder du en materialesamling, som kan bruges til at slå temaet klima an i undervisningen, på en måde der motiverer eleverne til at ville lære mere om de udfordringer og...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du forskellige videoer til brug i undervisningen. Videoerne kan også ses på Smag for Livets kanal på YouTube.
...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du forskellige videoer til brug i undervisningen. Videoerne kan også ses på Smag for Livets kanal på YouTube.
...
ArtikelArtikelNyt om smag
Hvad handler klimaundervisning i GastroLabCollege egentlig om? Og hvordan ser den ud i praksis? Det vil vi i GastroLabCollege-netværket være nysgerrige på og sammen udvikle. Her...
UndervisningsforløbUndervisning
Mange kender følelsen af mayonnaiser i munden. Nogle er bløde, nogle er flydende, nogle er cremede osv. Men hvad er det egentlig, som på molekylært niveau bevirker, at der er...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Efter at eleverne i sidste aktivitet har lært om hydrofobe og hydrofile egenskaber, skal de i denne aktivitet prøve at ”tænke sig til”, hvordan en emulgator virker. De tager...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Vil du være med til at give næste generation viden og kompetencer i forhold til bæredygtighed og klima?
Bæredygtighed er indlejret i...
Fremtidens kokke får nu en unik mulighed for at lære os alle at spise mere klimavenligt.
Med støtte fra VILLUM FONDEN skal et nyt,...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du Smag for Livets forskellige kort og spil, som kan indgå som læremidler i undervisningen.
...
UndervisningsforløbUndervisning
Her finder du kort og undervisningsredskaber som med fordel kan indgå i øvelser, hvor eleverne skal lære at sætte begreber og ord på smag....
OpskriftMaterialePrøv selv
Desserterne er lavet i samarbejde med vinder af Skills 2020 fra Tech College, gastronom Elisabeth Madsen. De er oprindeligt tiltænkt professionelle, men du kan også bruge...
UndervisningsforløbUndervisning
UndervisningsaktivitetUndervisning
"Kokken og forskeren" arbejdede sammen i køkkenet, da Gast 1-kokkeeleverne på TechCollege i Aalborg undersøgte hvad braisering, karamellisering og maillardreaktioner gør for...
UndervisningsforløbUndervisning
Her kan du få Smag for Livet-plakater til dit undervisningslokale. Se listen nedenfor. De kan hentes som pdf-filer via linkene.
...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Her finder du plakaten: Smagen af gris - fra jord til bord, som kan inspirere til at arbejde tværfagligt og undersøgende med gastronom- og jordbrugselever....
UndervisningsaktivitetUndervisning
Her finder du plakaten: Maillard-reaktioner og karamellisering. Plakaten kan hjælpe eleverne til at forstå bruningsreaktionerne, og hvordan man fremmer Maillard-reaktioner og...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Her finder du journalark med aromaprofiler, som er et værktøj, der kan anvendes til at visualisere elevernes smagsoplevelser med forskellige fødevarer eller retter....
UndervisningsaktivitetUndervisning
I denne aktivitet skal eleverne igen gennemføre en (eller flere) undersøgelser med bruning. De kan enten undersøge forskellige praksisrelevante tilberedningsteknikkers betydning...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Hvordan steger man den perfekte bøf? Og kan man få mere Marillard-reaktion i veganske produkter uden højt protein-indhold? I denne aktivitet kan eleverne arbejde med en...
UndervisningsaktivitetUndervisning
Denne aktivitet kan med fordel gennemføres som en introducerende aktivitet i et forløb om Maillard-reaktion og karamellisering. Formålet er at vække elevernes nysgerrighed for...