“Inner secrets of a crunchy cucumber", hedder fotografiet her, som gastrofysiker Mathias Porsmose Clausen og fotograf og designer Jonas Drotner Mouritsen har skabt i fællesskab. Til venstre agurker syltet til sprødhed i den japanske tsukemono-tradition, og til højre den sprøde agurk, som den ser ud i mikroskopet.
De to har vundet en fotokonkurrence for forskere med deres fascinerende billede.
Mathias P. Clausen og Jonas Drotner Mouritsen forklarer om billedet:
Friske agurker kender vi på deres sprødhed og livfulde grønne ydre. Men når agurker mister deres vandindhold, bliver de bløde og uappetitlige. Medmindre de bliver syltet efter den japanske tsukemono-tradition, hvor agurkerne nok stadig er bløde, men opnår en sprødhed, som kan få det til at sitre i kraniet!
Her vil vi vise, at forståelsen for, værdsættelsen af og skønheden i tsukemono-syltede agurker rækker længere end det blotte øje kan se. Vi må parre det, øjnene ser, med agurkens cellestruktur, der kun er synlig gennem mikroskopet - et værktøj, vi bruger til at forstå årsagen til agurkens både bløde og sprøde tekstur.
Omtalt i artiklen
Smagsambassadør.
Mathias P. Clausen er lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, SDU.
Han har i 2014 - 2018 været deltager i Smag for Livet, hvor han både har bedrevet forskning og formidling i gastrofysik.
Mathias P. Clausen er nu smagsambassadør i Smag for Livet.