Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Inner secrets of a crunchy cucumber. Foto: Mathias P. Clausen og Jonas Drotner Mouritsen.
    Inner secrets of a crunchy cucumber. Foto: Mathias P. Clausen og Jonas Drotner Mouritsen.

Du er her

Vinderfoto: Sprød agurk - syltet og i mikroskopet

Søger...

Nyhed Gastrofysiker Mathias P. Clausen og fotograf Jonas Drotner Mouritsen står bag vinderbillede af tsukemono-agurk, som giver forståelse af dens både bløde og sprøde mundfølelse.

“Inner secrets of a crunchy cucumber", hedder fotografiet her, som gastrofysiker Mathias Porsmose Clausen og fotograf og designer Jonas Drotner Mouritsen har skabt i fællesskab. Til venstre agurker syltet til sprødhed i den japanske tsukemono-tradition, og til højre den sprøde agurk, som den ser ud i mikroskopet.

De to har vundet en fotokonkurrence for forskere med deres fascinerende billede.

Mathias P. Clausen og Jonas Drotner Mouritsen forklarer om billedet:

Friske agurker kender vi på deres sprødhed og livfulde grønne ydre. Men når agurker  mister deres vandindhold, bliver de bløde og uappetitlige. Medmindre de bliver syltet efter den japanske tsukemono-tradition, hvor agurkerne nok stadig er bløde, men opnår en sprødhed, som kan få det til at sitre i kraniet!

Her vil vi vise, at forståelsen for, værdsættelsen af og skønheden i tsukemono-syltede agurker rækker længere end det blotte øje kan se. Vi må parre det, øjnene ser, med agurkens cellestruktur, der kun er synlig gennem mikroskopet - et værktøj, vi bruger til at forstå årsagen til agurkens både bløde og sprøde tekstur.

Omtalt i artiklen

Lektor

Smagsambassadør.

Mathias P. Clausen er lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, SDU.
Han har i 2014 - 2018 været deltager i Smag for Livet, hvor han både har bedrevet forskning og formidling i gastrofysik.

Mathias P. Clausen er nu smagsambassadør i Smag for Livet.