Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Til en julefrokost får du bedst smagen frem med både lyst og mørkt brød. Foto: Stagbird
    Til en julefrokost får du bedst smagen frem med både lyst og mørkt brød. Foto: Stagbird

Du er her

Julefrokost-regler: Sild på rugbrød, rejer på franskbrød

Søger...

Vi har tidligere omtalt julefrokostmaden og snapsen og den sansespecifikke mæthed. Men der er også spørgsmålet om rugbrød vs. hvidt brød på julefrokostbordet - hvad gør man?

Ifølge kok Klavs Styrbæk er der brug for både det mørke rugbrød og det lyse hvedebrød i brødkurven. Dels for at få kontraster i smagen og mundfølelsen, og dels for ikke at overdøve en fin smag af fx skaldyr.

Sild på rugbrød - derfor:

Sild passer ekstremt godt til rugbrød af to grunde. For det første er marineret sild fuld af sukker og derfor meget sød. Den sødme kan den bitre smag i rugbrødet opveje. For det andet fungerer kontrasten i teksturen ekstremt godt, når man bider i den bløde sild og så rammer det hårde rugbrød.

Rejer på franskbrød - derfor:

Med rejer er det lige modsat. Her vil vi ikke have bitterhed fra rugbrødet, fordi den vil overtage rejens milde smag. Til gengæld passer den anonyme smag af lyst brød godt.

Helt uden brød går det ikke, mener Klavs Styrbæk, for der skal jo være noget, der kan holde på mayonnaisen!

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.