Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

 • Brunkager som Oles mor laver dem. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.
  Brunkager som Oles mor laver dem. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.

Du er her

Oles mors brunkager

Søger...

Opskrift Denne opskrift på sprøde, gammeldags brunkager præsenterer gastrofysiker Ole G. Mouritsen i sin og Klavs Styrbæks bog Smagen af Jul. Opskriften har været brugt af Oles mor i næsten seks årtier.

Opskriften giver 150 - 200 brunkager, hvis de skæres tyndt ud. Opskriften skal ifølge Ole G. Mouritsen følges slavisk for at give verdens bedste, sprøde brunkager.

Ingredienser:

500 g smør

800 g mel

500 g melis

250 g sirup

125 g grovhakkede mandler

7 g stødte nelliker

25 g stødt kanel

15 g potaske opløst i lidt koldt vand

Skallen af en stor økologisk appelsin

4 spsk melis

Fremgangsmåde:

 1. Bland smør, melis og sirup sammen i en gryde, og varm blandingen op, til det hele er smeltet sammen og er ved at koge.
   
 2. Rør mandler, nelliker, kanel og potaske i, og køl derefter blandingen af.
   
 3. Hak den yderste del af appelsinskallen i grove stykker, og kog dem op i en sukkerlage af 4 spsk melis og en smule vand. Når sukkerlagen er blevet lunken, rør da det hele sammen med melet til en fast dej.
   
 4. Ælt dejen grundigt, og form den til tykke pølser på ca. 5-6 cm i diameter. Stil dejen på et koldt sted et par timer. Dejen kan evt. gemmes i fryser til senere brug.
   
 5. Skær tynde skiver af de kolde pølser; jo tyndere, jo mere delikate og sprøde bliver brunkagerne. Læg skiverne på bagepapir, og bag dem i 10-12 minutter (afhængigt af skivernes tykkelse) ved ca. 200 - 220 grader C.

 

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).