Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Bratapfel - smagen af julehygge på tysk og østrigsk. Foto: Julia Sick
    Bratapfel - smagen af julehygge på tysk og østrigsk. Foto: Julia Sick

Du er her

Bratäpfel - bagte æbler med nødder, rosiner og marcipan

Søger...

Opskrift En klassisk, julekrydret dessert fra Tyskland og Østrig. Prøv selv med opskriften her af smagsambassadør Julia Sick, som kommer fra Østrig

Bratäpfel betyder bagte æbler. En tysk og østrigsk vinter- og juletradition tilberedt med faste og syrlige æbler, fx Belle de Boskoop.

Til 6 personer:

  • 6 æbler
  • 100 g marcipan
  • 50 g rosiner
  • 3 dadler
  • 50 g smuttede mandler
  • 50 g hakkede valnødder
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 200 g smør
  • 1 appelsin
  • ½ citron
  • 3 spk. rørsukker
  • 1 tsk. kanel
  • 4 spk. rasp

Fremgangsmåde:

  1. Skær toppen af æblerne (gem toppene!) og brug en udstikker eller kniv til at fjerne kernehuset.
  2. Tryk en godt stykke marcipan ned i bunden af hvert æble.
  3. Rist mandler, hasselnødder og valnødder på en pande (pas på at ikke brænde dem!)
  4. Skær dadlerne i små stykker.
  5. Rist 50 g smør med rasp indtil det er gyldenbrunt. Fyld æblerne med det.
  6. Rør sukkeret med resten af smørret, indtil smørret er blødt.
  7. Tilsæt rosiner, dadler, nødder og kanel og bland det sammen.
  8. Læg fyldet i æblerne og sæt toppen af æblet på.
  9. Placer æblerne i en bageform eller et fad.
  10. Pres saften af appelsinen og citronen og tilsæt til bageformen/fadet.
  11. Bag æblerne ved 200 grader i 30-40 min.

Omtalt i artiklen

Cand. scient. i human ernæring

Julia Sick har fokus på, hvorfor børn afviser eller accepterer den mad, de gør, og på, hvordan nysgerrighed kan påvirke vores valg. Julia Sick er opvokset i Østrig, men bor nu i København.