Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Kokkefaglærer Simon Sørensen skal være med til at sætte klimaet på skemaet, så fremtidens kokke kan inspirere forbrugere, restaurantgæster og fødevareindustri til mere bæredygtige retter og madvaner. Foto: TechCollege.
    Kokkefaglærer Simon Sørensen skal være med til at sætte klimaet på skemaet, så fremtidens kokke kan inspirere forbrugere, restaurantgæster og fødevareindustri til mere bæredygtige retter og madvaner. Foto: TechCollege.

Du er her

Unge kokke med klimaviden skal gå forrest i den grønne omstilling

Søger...

Nyhed Fremtidens kokke får nu en unik mulighed for at lære os alle at spise mere klimavenligt.

Med støtte fra VILLUM FONDEN skal et nyt, landsdækkende netværk af gastronom- og naturfagslærere sætte klimaundervisning på skemaet for eleverne på de fødevarefaglige uddannelser. I løbet af de kommende 2,5 år skal kokkeelever lære at mindske madens klimabelastning ved at forstå madens ophav og innovere på råvarer, tilberedningsteknikker og de retter, vi alle spiser.

Netværket hedder GastroLabCollege og kombinerer naturfaglig viden med det gastronomiske håndværk. Klimaundervisningens konkrete indhold udvikles af faglærere fra gastronomien og naturfagene i fællesskab, og eleverne vil bl.a. bruge gastrofysikkens metoder til at undersøge maden og udvikle nye, klimavenlige retter.

”I netværket skaber vi et nationalt læringsfællesskab, hvor vi kombinerer STEM-fagene med den gastronomiske faglighed og madhåndværket. Det vil give eleverne stærkere handlekompetencer, når de skal være med til at innovere og løse klimaudfordringerne,” siger gastrofysiker Morten Christensen, som er naturfaglig koordinator i projektet og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Lærerne skal også blive klogere på klimaet

Samtidig med klimaundervisningen til kokkeeleverne får deres lærere også et kompetenceløft. De skal arbejde tæt sammen på workshops med forskere i gastrofysik, sensorik og grøn omstilling for at trække nyeste forskningsviden ind i madhåndværket og undervisningen. Målet er, at udviklingen af klimavenlige råvarer, retter og tilberedningsmetoder både bliver forankret på uddannelserne og kommer med de nyuddannede kokke ud på restauranter, fødevarevirksomheder og i private hjem.

Alle landets erhvervsskoler bliver inviteret ind i netværket, som koordineres af kokkefaglærer Simon Sørensen fra TechCollege i Aalborg.

”Den danske gastronomuddannelse er berømt i udlandet for at levere nogle af verdens bedste nyuddannede kokke. Så det er helt oplagt at lade de unge og deres lærere få viden og kompetencer til at udvikle en gastronomi og nogle nye hverdagsretter, der smager så englene synger – og så klimaet synger med,” siger Simon Sørensen.

Projektet står på skuldrene af Smag for Livets arbejde med bæredygtighed, gastrofysik og smag. GastroLabCollege vil løbende dele viden gennem projektets egen del af Smag for Livets online-vidensbank og undervisningsforløb her på www.smagforlivet.dk.

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon Sørensen er uddannet kok og faglærer ved TECHCollege Food i Aalborg. Her underviser han kokkeelever og er træner og holdleder for erhvervsskolens konkurrencehold.

Han er en del af Smag for Livets centerledelse, hvor han bl.a. er tovholder for de fødevarefaglige erhvervsuddannelser, som er partnere i Smag for Livet.

 

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er ph.d. i molekylær biofysik fra SDU. Han er brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser, og grundskolen.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium.

Projektkoordinator

Mikael Schneider er Smag for Livets projektkoordinator og en del af centrets ledelse. Hans rolle er at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.