TECHCOLLEGE har sammen med partnere i GastroLabCollege-netværket modtaget 7 mio. kr. af VILLUM FONDEN for at udvikle de fødevarefaglige erhvervsuddannelser i en grønnere retning. Det skal ske i et samarbejde mellem faglærere, eksperter og som noget nyt også branchens grønne aktører med et formål om at gøre eleverne til grønne frontløbere i gastronomi.
Det nye projekt, der bærer titlen GastroLabCollege – Grønnere madhåndværkere, bygger videre på netværket GastroLabCollege, hvor en række uddannelsesinstitutioner har udviklet klimaundervisning i såkaldte gastrolaboratorier, som er en kombination af et laboratorium og et professionelt køkken. Siden 2022 har netværket opbygget en betydelig faglig og fagdidaktisk kapacitet indenfor klimaundervisning på fødevarefaglige erhvervsuddannelser. For eleverne betyder det, at de har kunnet engagere sig i undersøgende undervisning om klimavenlig mad og gastronomi, og dette fokus skal nu udvides til også at involvere restauranter og andre i fødevarebranchen.
”Vores ambition er at udvide vores samarbejde med fødevarebranchen og gøre klimaundervisningen endnu mere praksisnær og tværfaglig. Det skal eleverne opleve både på skolen og på deres praktikpladser,” siger Simon Sørensen, kokkefaglærer og projektleder ved TECHCOLLEGE.
Nyeste viden om klimavenlig mad
Derfor bliver netværket nu udvidet med aktører fra hotel- og restaurationsbranchen og et elevambassadørkorps for at involvere den branche, eleverne træder ind i. Projektdeltagerne kommer fra TECHCOLLEGE, Hotel- og Restaurantskolen, ZBC - Zealand Business College, Kold College, HANSENBERG, AARHUS TECH samt Naturvidenskabernes Hus, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Praxis Forlag A/S, samt restauranterne Alimentum og AKKC by MEST. På sigt vil flere grønne aktører blive en del af netværket.
Projektets mål er at implementere undervisningsforløb og workshops om bæredygtighed i uddannelsen af gastronom- og ernæringsassistentelever, så eleverne bliver i stand til at gå forrest i den grønne omstilling på fødevareområdet.
I undervisningen på de involverede erhvervsskoler og i de tilknyttede virksomheder vil den nyeste viden og erfaring om klimavenlig mad blive inddraget. Desuden skal projektdeltagerne undervise på en måde, der motiverer eleverne til at tænke og handle bæredygtigt både i uddannelse og profession.
I projektperioden, som varer fra 1. april 2025 til 1. april 2029, vil GastroLabCollege – Grønnere madhåndværkere konkret levere:
· Otte til ti tværfaglige kompetenceløftsaktiviteter for 14-16 fag- og naturfagslærere
· Otte handlingsorienterede undervisningsforløb
· Udvikling af lokale, grønne partnerskaber med fødevarebranchen
· 24-30 grønne elevambassadører per år
· Videndeling gennem indsatsen "Tour de grønne madhåndværkere"
Alt udviklet materiale gøres frit tilgængeligt via www.smagforlivet.dk/gastrolabcollege.
Omtalt i artiklen
Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.
Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.
Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.
Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.
Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.
Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.
Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.
Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.
Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).
Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).