Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • En forårsdag i Østerådalen lagde rammer om 4. klassernes arbejde.
    En forårsdag i Østerådalen lagde rammer om 4. klassernes arbejde.

Du er her

Smag på foråret - et udendørs læringsforløb for 4. klasser

Søger...

Reportager fra undervisning Faglærer Simon Sørensen fra Food College Aalborg, som er Smag for Livet-partner, havde koordineret et udendørs læringsforløb med smag som omdrejningspunkt i Østerådalen i Aalborg. Artiklen her beskriver, hvad der skete i forløbet.

Den 7. april 2016 kom tre 4. klasser fra Sofiendalskolen spadserende hen ad stien i Østerådalen i Aalborg. Her stod lærerstuderende fra UCN klar til at tage imod dem. De havde gennem et stykke tid forberedt et undervisningsforløb med betegnelsen ”Smag på foråret”.

Inde fra fælleshuset i Østerådalen kom en herlig duft. I køkkenet stod 10 kokkeelever fra Food College Aalborg og forberedte smagsprøver til eleverne. Der blev stegt, skåret og anrettet og knoklet for at have smagsprøverne klar til eleverne til kl. 12. Fra morgenens begyndelse var de lærerstuderende ansvarlige for en gruppe elever – efter elevernes inddeling i grupper sad de alle sammen og skulle lære om de fem grundsmage. De lærerstuderende havde i dette forløb taget udgangspunkt i videns- og færdighedsområdet ”smag og tilsmagning” i faget madkundskab.

Efterfølgende skulle de forskellige grupper beskæftige sig med læringsmål og aktiviteter i enten madkundskab, håndværk/design eller billedkunst.

Bålmad, tegninger og træarbejde

”Smag på foråret” udgjorde således rammen for de forskellige fag. Der blev lavet mad over bål, fremstillet fugle og tegnet forårets smag, farver og mønstre.

De lærerstuderende havde forberedt deres arbejdsstationer på forskellige måder. Nogle havde lavet et afgrænset område via en presenning, så eleverne var i læ for den kolde vind. Andre havde taget tæpper med, og i det hele taget havde de lærerstuderende lavet nogle hyggelige og indbydende arbejdspladser til eleverne i naturen.

En del af eleverne frøs i det kolde forårsvejr, hvilket dog hverken tog glæde eller begejstringen fra dem. Heller ikke da regnen kom.

Flere at de lærerstuderende lavede forskellige fysiske aktiviteter for at eleverne kunne få varmen. Der blev blandt andet lavet englehop når de trængte til en pause fra aktiviteterne og når kulden blev for dominerende.

Pandekager med vilde urter

Der blev snittet træ i håndværk/design, tegnet foldebog i billedkunst og lavet pandekager med ingredienser samlet i naturen i Østerådalen, herunder skovsyre, mælkebøtte, skvalderkål og brændenælde. Ved frokosttid serverede kokkeleverne forskellige lækre smagsprøver, bl.a. langtidsbraiseret nakkekam med BBQ og blomkålssuppe med urteolie.

Sidst på dagen gik de forskellige grupper rundt hos hinanden og præsenterede hvad de havde lavet og lært i løbet af dagen. De flotte foldemapper blev vist, hvor eleverne blandt andet skulle tegne sansninger, herunder smag. Derudover præsenterede eleverne deres flotte fugle, de havde udskåret af træ i naturen, og som var pyntet med garn eller farvelagt. Sidst, men ikke mindst, blev de lækre pandekager spist med rabarberkompot tilført vanilje.

Se også:

I word-dokumentet vedhæftet denne side kan du se fagopdelingen og programmet for dagen.

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.

 

Cand. pæd. soc.

Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.

Fokusområde: Læring.

Mikkel Lassen er kandidat i pædagogisk sociologi og interesserer sig for sundhedspædagogik og styringsteknologier (governmentality) i sundhed.

Mikkel er videnskabelig assistent i Smag for Livet. Han assisterer og er med til at udvikle forskellige projekter i Smag for Livets regi.