Er du madkundskabslærer, lærerstuderende eller bare nysgerrig på, hvordan du bruger smag og gastrofysik i undervisningen, så er Smag for Livets serie af webinarer til dig.
Vi byder på en række gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online.
-
Onsdag d. 7. april: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB
-
Onsdag d. 21. april: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI
-
Onsdag d. 19. maj (bemærk ny dato): SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER
-
AFLYST INTRODUKTION TIL FAG MED SMAG - ET GRATIS LÆRINGSUNIVERS TIL ALLE FAG
-
Onsdag d. 26. maj: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI
Webinarerne foregår live kl. 14.30-15.30 på onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil.
Du får:
-
inspirationsoplæg med viden om mad, smag og madkundskab
-
tips til din undervisning og konkrete forslag til forløb med fokus på bl.a. online-undervisning, madens fysik og kemi, valgfaget med prøve, madkundskab i naturen og motiverende smagsoplevelser
-
en gavepose med fysiske læremidler til dig og dine elever
Du møder:
-
Anne Torpegaard Festersen, lærer med linjefag i bl.a. idræt og matematik, cand.pæd. i generel pædagogik og adjunkt ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Cathrine Terkelsen, lærer med linjefag i bl.a. madkundskab og dansk, cand.pæd. i didaktik og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Morten Christensen, ph.d., gastrofysiker og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Mikael Schneider, ph.d., forskningsformidler og chefkonsulent ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Karen Wistoft, professor i madkundskab, smag, læring og trivsel ved DPU, Aarhus Universitet
Alle er tilknyttet forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet og står sammen med centrets øvrige fagpersoner bag det gratis, digitale læringsunivers Fag med Smag.
Webinarerne foregår på zoom. Det er muligt at deltage i enkelte eller alle webinarerne. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.
Tilmeld dig her, og du modtager du et zoom-link!
PROGRAM
WEBINAR #1: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB
Onsdag d. 7. april kl. 14.30-15.30
Indhold:
-
Introduktion til det gratis læringsunivers Fag med Smag
-
Idéer til læremidler og forløb, der kan anvendes til online undervisning i det obligatoriske madkundskabsfag og i valgfaget med prøve
Værter:
-
Cathrine Terkelsen
-
Thomas Brahe
WEBINAR #2: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI
Onsdag d. 21. april kl. 14.30-15.30
Indhold:
-
Introduktion til at udforske naturens spiselige planter og sanketips til undervisningen
-
Eksempler på forløb, der kan gennemføres i uderummet
Værter:
-
Mikael Schneider
-
Anne Torpegaard Festersen
WEBINAR #3: SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER
Onsdag d. 19. maj kl. 14.30-15.30 (bemærk ny dato: webinaret afholdes d. 19. maj)
Indhold:
-
Viden og praksis om at bruge æstetiske læreprocesser i din madkundskabsundervisning
-
Konkrete eksempler på smagsundervisning og aktiviteter, der sætter elevernes sanser i spil
Gæsteoplægsholder:
- Karen Wistoft, professor for læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen, DPU og Smag for Livet
Værter:
-
Anne Torpegaard Festersen
-
Mikael Schneider
WEBINAR #4: INTRODUKTION TIL FAG MED SMAG - ET GRATIS LÆRINGSUNIVERS TIL ALLE FAG
Webinaret er desværre aflyst.
WEBINAR #5: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI
Onsdag d. 26. maj kl. 14.30-15.30
-
Inspiration til undervisning i madens molekyler, fysik og kemi og gastrofysiske processer
-
Eksempler på undervisningsforløb, der udfolder madens køkkentekniske, gastrofysiske og fysisk/kemiske egenskaber
Her møder du:
-
Morten Christensen
-
Anne Torpegaard Festersen
-
Mikael Schneider
Har du spørgsmål om din deltagelse, kan du skrive til kontakt [at] smagforlivet.dk eller ringe til Mikael Schneider på 4010 1948.
Omtalt i artiklen
Anne Torpegaard Festersen er ansat som læremiddeludvikler og formidler i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. grundskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.
Anne er cand.pæd. i generel pædagogik og desuden uddannet lærer med linjefag i idræt, matematik, samfundsfag og kristendomskundskab.
Cathrine Terkelsen er smagsambassadør, lærer, cand.pæd. i didaktik og - frem til 1/5 2021 - læremiddelredaktør i Smag for Livet . Cathrine har udviklet og redigeret læremidler til brug i bl.a. folkeskolen og på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis undervisningsunivers, Fag med Smag.
Cathrine har derudover undervist i madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.
I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.
Thomas har været e-læringskonsulent ved Smag for Livet og udviklet læremidler, som kan bruges i undervisningen både i folkeskolen, i gymnasiet og på de uddannelsesinstitutioner, hvor undervisere uddannes. I udgangspunktet sigtes mod digitale læremidler til en række af de mest udbredte platforme.
Således er Thomas Brahe manden bag Smag for Livets undervisningsunivers til lærere, Fag med Smag.
Morten Christensen er gastrofysiker, ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor i naturfag på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium. Han er koordinator i GastroLabCollege og forfatter til en række undervisningsmaterialer om smag og gastrofysik.
Han var brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedrev forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser og i grundskolen.
Morten Christensen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024). Han har bl.a. udarbejdet de fleste af bogens illustrationer af gastrofysiske processer.
Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.
Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.
Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).
Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).