Hvordan smager de sild, skrubber og torsk, som svømmer rundt i havet omkring os? Og hvordan ændrer smagen sig, hvis fisken bliver kogt, stegt eller bagt?
Det har Sigrid Skouw Nielsen, studerende i Food Innovation & Health på Københavns Universitet og praktikant i Smag for Livet og Projekt FiSK, sat fokus på med et nyt fiskesmagehjul udviklet til publikum på de danske akvarier. Hjulet giver et overblik over alle de mange smage, lugte og teksturer (konsistenser), som fisk kan have, så akvariets gæster kan gå på opdagelse i smagen af fisk samtidig med, at de oplever fiskenes udseende og bevægelser i akvariet.
Indtil videre hænger fiskesmagehjulet på Kattegatcentret i Grenaa. Nordsøen Oceanarium i Hirtshals og Den Blå Planet i København vil også hænge hjulet op snarest muligt.
Projekt FiSK er støttet af Nordea-fonden og består af et samarbejde mellem Københavns Universitet og fire store, danske akvarier: Kattegatcentret i Grenaa, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Den Blå Planet i København. Tilsammen har de fire akvarier flere end en mio. besøgende hvert år.
Ved siden af formidlingsdelen har projektet en forskningsdel, der undersøger, hvordan det påvirker 200 danske børns sundhed at spise 300 gram fed fisk om ugen.