Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Vilde planter

Råvarer og retter > Smagen af løg
Eleverne skal på tur til et nærliggende område, hvor de kan lære at sanke ramsløg og tilberede deres egen pesto.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
I naturen og havet > Udforsk Danmarks smagsskatte
Inden I skal på sanketur, skal eleverne aktivere deres forforståelse i forhold til vild mad og fænomenet 'sankning'.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Snak
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Snak
  • Skriv
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Inden I skal på sanketur, skal eleverne få kendskab til fire typer sankelandskaber, som den danske natur kan inddeles i.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Inden I skal på sanketur, skal eleverne opnå kendskab til en række vilde spiselige planter samt lære, hvor disse planter typisk kan sankes.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Snak
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Snak
  • Undersøg
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Inden I skal på sanketur, skal eleverne opleve og lære, hvordan man aktivt kan bruge især lugtesansen til at identificere spiselige vilde planter i naturen.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Duft
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Inden I skal på sanketur, skal eleverne lære, hvordan man aktivt kan bruge alle sanser til at identificere og analysere spiselige vilde planter i naturen.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Inden I skal på sanketur, skal eleverne tilegne sig viden om en række vilde planter. Gennem et spil skal de blive bekendt med planternes sensoriske egenskaber samt opnå viden om, hvornår de er i sæson og hvilke sankelandskaber, de tilhører.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Spil
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Spil
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
I denne aktivitet skal i anvende jeres viden om vilde planter, sankelandskaber og sanser, for I skal nemlig ud og bruge jeres sanser aktivt til at sanke vild mad, som I kan anvende i de efterfølgende aktiviteter.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Udforsk
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Udforsk
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
Efter sanketuren kan eleverne tilberede forskellige retter, hvori de vilde planter indgår. Formålet med dette er at åbne elevernes øjne for, hvordan vilde planter kan tilføre smag til maden. Alt efter hvilke planter I har sanket, kan de tilberede én eller flere af opskrifterne i aktiviteten.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Efter sanketuren kan eleverne, på baggrund af deres viden om vilde planter og deres smag, eksperimentere, udvikle, tilberede og præsentere en kreativ og smagfuld ret, hvori den/de pågældende vilde planter indgår. Tip! Denne aktivitet kan evt. slås sammen med aktivitet 10, så retten bliver en del af et større fordybelses- og formidlingsprojekt om vilde planter.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Efter sanketuren skal eleverne fordybe sig i en specifik plante og gennem forberedelse af en præsentation, og formidling af denne, øge deres viden om vilde spiselige planter og planternes anvendelsesmuligheder i madlavning.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Snak
  • Undersøg
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Snak
  • Undersøg
  • Fremlæg
  • Vilde planter
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Undersøgelse
  • Perspektivering
I naturen og havet > Smag for naturen
Start på DAG 1. I denne indledende aktivitet spores eleverne ind på tematikken ”råvarer og madlavning i naturen”. Det er typisk et tema, som eleverne har relativt forskellige forudsætninger for og erfaringer med, så derfor afdækkes og udvides deres forforståelser her. Dette sker med afsæt i deres personlige erfaringer med at spise i og af naturen. Målet er at skabe positive forventninger.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Erindringer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Erindr
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Erindr
  • Fødevarebevidsthed
  • Måltid og madkultur
  • Erindringer
  • Vilde planter
Klassen bevæger sig nu ud i naturen og skal finde vilde urter, som efterfølgende skal bruges i brød og suppe. Eleverne tager billeder af de planter, de finder, og snakker undervejs om planterne – her kommer naturvejlederen på banen. Der tilberedes brød og suppe baseret på de fundne planter, og et vigtigt element her er tilsmagningen; eleverne må være kreative og samtidig forholde sig eksperimenterende og praktisk til tilsmagningen – resultatet skal gerne blive velsmagende.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Snak
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
  • Vilde planter
Eleverne skal på jagt efter den vilde plante kvan, også kendt under sit latinske navn angelica archangelica. Planten skal bruges i nogle af de efterfølgende aktiviteter i forløbet. Der er her mulighed for, at eleverne på både legende og mere systematisk vis kan udvikle deres opmærksomhed mod naturens detaljer og æstetiske og praktiske forskelle mellem forskellige planter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Læs
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udforsk
  • Læs
  • Fødevarebevidsthed
  • Vilde planter
Vi er nu nået til DAG 2. Eleverne starter med at lave vilde burgere! Der er her særligt fokus på håndværksdelen i madens tilberedning, idet der samtidig trækkes på den viden og de oplevelser, som eleverne tidligere har fået lejlighed til at oparbejde i de hidtidige aktiviteter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Lav
  • Tilbered
  • Smag
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Lav
  • Tilbered
  • Smag
  • Måltid og madkultur
  • Vilde planter
  • Madlavning
Denne aktivitet afrunder dag 2, idet eleverne spiller et udendørs duftmemoryspil. Spillet foregår, ved at spande parvis fyldes med råvarer/planter/smage/dufte, så hver råvare/plante/smag/duft går igen to gange. Spandene fordeles så ud over et passende areal, og overordnet går spillet ud på det samme, som eleverne kender fra almindeligt vendespil: der skal findes to ens dufte; der vælges to spande, og er duftene ikke ens, vendes spandene igen, og turen går videre. Mere detaljerede regler findes under uddybende.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagslege
  • Vilde planter
  • Lugtesansen
Aktivitetstyper
  • Leg
  • Duft
  • Sans
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Leg
  • Duft
  • Sans
  • Madlavning
  • Smagslege
  • Vilde planter
  • Lugtesansen
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Vi har samlet tre videoer til dig, der handler om at sanke. Mikael Schneider guider dig til hvordan du kan sanke i skov, by og på stranden og giver nogle bud på hvordan du kan anvende dine sanke fund i lækre retter.
Fag
Tværfaglig, Natur/teknologi, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Natur/teknologi
  • Madkundskab
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Her finder du 3 korte videoer, som kan inspirere til en sanketur i skoven, i byen eller på stranden.
Fag
Madkundskab, Tværfaglig, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Se
  • Madkundskab
  • Tværfaglig
  • Natur/teknologi
  • Se
  • Undersøgelse
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Vilde planter
5. a fra Tarup Skole har været på Vigelsø - en ubeboet ø i Odense Fjord - med kokkene fra Styrbæks for at plukke vilde urter og fange.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Smagsoplevelser
  • Vilde planter
  • Madlavning
Opskrifter > Urter
Denne suppe er nem at lave, og så kan man anvende mange forskellige vilde urter. Prøv den f.eks. med blade fra ramsløg, mælkebøtter eller de øverste blade fra brændenælder. De vilde planter bidrager alle med forskellige smag til suppen. Se flere forslag til urter i opskriften.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter

6. Skov-te

Til Skov-te kan I bruge nogle af de spiselige urter, I kan finde i naturen. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke planter der kan anvendes. Prøv f.eks. med vandmynte, hybenrose, citronaloysia, kamille eller mælkebøtte. Se flere forslag i opskriften.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Fra marts kan man være heldig at finde et sted, hvor der vokser ramsløg. Ramsløg er lette at genkende på den kraftige løgduft, der minder meget om hvidløg. Her finder du en opskrift på en pesto med ramsløg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Kan du genkende kamille fra te, som du måske får serveret, når du er syg? Kamille hjælper nemlig dit immunsystem, lindrer ved forkølelse og bekæmper infektioner. Men derudover smager det også rigtig godt, så hvorfor ikke lave skumfiduser med den dejlige, lette, blomstrede og søde smag af kamille? Prøv det selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
Opskrifter > Løg
Har du nogensinde været på en forårstur i skoven, hvor det lugtede stærkt af hvidløg? Ramsløg har en meget tydelig lugt og kan bruges på mange forskellige måder (fx i supper eller pesto), men de smager også fantastisk, når de blot blandes med smør. Prøv det selv – det er så let og smager fantastisk!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
  • Vilde planter
Fra marts kan man være heldig at finde et sted, hvor der vokser ramsløg. Ramsløg er lette at genkende på den kraftige løgduft, der minder meget om hvidløg. Her finder du en opskrift på en pesto med ramsløg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskrifter > Madpakken
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskrifter > Sødt
Kan du genkende kamille fra te, som du måske får serveret, når du er syg? Kamille hjælper nemlig dit immunsystem, lindrer ved forkølelse og bekæmper infektioner. Men derudover smager det også rigtig godt, så hvorfor ikke lave skumfiduser med den dejlige, lette, blomstrede og søde smag af kamille? Prøv det selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter