Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Sæt ord på smagen

Kultur og traditioner > Brændende kærlighed i nye klæder
I denne aktivitet skal eleverne tilberede deres egen version af retten Brændende Kærlighed. Her kan eleverne ligesom Rasmus Munk give deres fortolkning af, hvordan retten Brændende Kærlighed kunne serveres i dag. Eleverne kan her tage udgangspunkt i bl.a. en selvvalgt betydningsfuld person, religion, kultur eller historisk periode, som skal skabe rammen for elevernes valg af smag, konsistens, råvarer og udseende. Slutteligt tilbereder eleverne den nyfortolkede version af Brændende Kærlighed.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Sæt ord på smagen
  • Madkultur
Aktivitetstyper
  • Fortolk
  • Beskriv
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Fortolk
  • Beskriv
  • Skriv
  • Sæt ord på smagen
  • Madkultur
Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne eksperimentere med smag og tilsmagning gennem tilberedning af en personlig sansepose, der smages til med forskellige råvarer, herunder grøntsager og krydderurter. Aktiviteten skal danne rammen om en vækkelse af elevernes gastronomiske nysgerrighed.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Smag med alle sanser
  • Sæt ord på smagen
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Duft
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Duft
  • Beskriv
  • Smagsoplevelser
  • Smag med alle sanser
  • Sæt ord på smagen
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
I denne aktivitet skal eleverne tilberede og tilsmage to slags grød med en række ingredienser. Hver gang én ingrediens tilsættes grøden, smager eleverne og vurderer grødens smag og tekstur. Hensigten er at udvide elevernes viden om smag samt færdigheder i at kunne tilsmage mad. Aktiviteten kan med fordel danne afsæt for, at eleverne udvikler deres egen smagfulde grød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal undersøge en række fødevarer med alle deres sanser, reflektere over smagsoplevelsen og udvikle deres sprog om smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Madmod
  • Sæt ord på smagen
  • Kræsenhed
  • Kritisk refleksion
  • Neofobi
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Læs
  • Skriv
  • Snak
  • Madmod
  • Sæt ord på smagen
  • Kræsenhed
  • Kritisk refleksion
  • Neofobi
  • Madlavning
Råvarer og retter > Smagen af løg
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Eleverne skal tilberede, smage og undersøge forskellige slags løg og herigennem opnå viden om løgenes historie, dyrkning og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Eleverne skal tilberede forskellige retter med løg ud fra opskrifter og undersøge forskellige madlavningsmetoders betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Hvornår er en tomatsovs færdig og en bolledej klar til at blive bagt? Det er tavs viden, som vi tilegner os gennem langsomhed, opmærksomhed og dvælen, der afgør den sag. Det forklares her, hvordan den tavse viden opstår i undervisningen.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tavs viden
  • Sæt ord på smagen
  • Michael Polanyi
  • John Dewey
  • Tomatsovs
  • Bolledej
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tavs viden
  • Sæt ord på smagen
  • Michael Polanyi
  • John Dewey
  • Tomatsovs
  • Bolledej