Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Stegte melorme. Hakkes fint og bruges i denne opskrift på madbrød.
    Stegte melorme. Hakkes fint og bruges i denne opskrift på madbrød.

Du er her

Små madbrød med melorme

Søger...

Opskrift Nem opskrift på fedtfattige madbrød - med melorme!
 
18 stk. pr. portion
Hæve- og efterhævningstid i alt: 1,5 time
 
Ingredienser:
  • 25 g smør
  • 1⁄4 liter vand
  • 1⁄4 liter A38, ymer eller ylette
  • 25 g gær
  • 1 tsk groft salt
  • 20 g stegte melorme
  • 200 g sigtemel, ca. 4 dl
  • 450 g hvedemel, ca. 8 dl
Suppler med hvedemel, hvis dejen stadig er klæg
 
Fremgangsmåde:
  1. Melormene: Steges levende på en pande i 4-5 min. ca. (indtil de ikke spræller mere og er “poppet”), herefter køles de af og hakkes meget fint, da de skal i dejen
  2. Smelt smørret i en gryde og tilsæt vandet
  3. Hæld blandingen i en skål og tilsæt ymer
  4. Rør gæren ud heri
  5. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage)
  6. Slå dejen godt sammen
  7. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time
  8. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem
  9. Tilsæt evt. resten af melet
  10. Del dejen i 2 portioner og rul dem til dejplader (a ca. 24 x 36 cm)
  11. Skær hver dejplade 2 gange på den korte led og 2 gange på den lange led. Der bliver af hver dejplade 9 små, flade brød (á ca. 8 x 12 cm)
  12. Læg dem på bageplader med bagepapir
  13. Lad de små madbrød efterhæve tildækket i ca. 1/2 time og bag dem midt i ovnen
  14. Bagetid: Ca. 15 min. ved 225°C