Ingredienser:
500 gr modne aroniabær
300 gr havtorn
400 gr sukker eller 350 gr honning
1 tsk tørret, knust mjødurteblomst (dansk vanille)
Fremgangsmåde:
- Skyl bærrene
- Kog bærrene med 3 dl vand og den knuste mjødurt til bærrene brister og vandet er synligt
- Sukker/honning tilsættes og marmeladen koges igennem. Hvis du bruger sukker, skal den koges til sukkeret er opløst
- Melatin tilsættes og marmeladen koges igennem igen.
- Hæld på rengjorte glas
Nyd marmeladen som marmelade på nybagt brød eller boller,på pandekager, ovenpå havregrød eller skyr/yoghurt/tykmælk eller som tilbehør til ostebordet.
Selvom aroniabærret har et højt indhold af det naturlige stivelsesmiddel pektin, så er det nødvendigt at tilføje melatin. Vær omhyggelig med hygiejnen og opbevar marmeladen i køleskab, så er det ikke nødvendigt at tilføje konserveringsmiddel som fx Atamon. Marmelader er selvkonserverende med en sukkerprocent på 50 og derover.
Omtalt i artiklen
Ellen Ravn Habekost er lektor ved Lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab, sundhedsfremme og bevægelse. Ellen har opbygget et skolehavemiljø i Jelling og arbejder med dette, både i den ordinære undervisning på lærer- og pædagoguddannelse og i samarbejde med lokale daginstitutioner og en kostkonsulent.
I Smag for Livet arbejder hun med at udvikle smag i relation til maddannelse og bæredygtighed.
Ellen arbejder også med smag og madlavning med mennesker med nedsat funktionsevne og driver sammen med sin mand Christian og parrets børn det lille husmandssted Bøgely med en lille aroniamark, brombær, hyld og slåen omkring hestemarken, nøddehegn ved fårefolden, lidt spisekaniner, høns og kyllinger, en bigård og en bær-, frugt- og køkkenhave.