Kender du det, at du har opskrifter på f.eks. Mariannes chokolademuffins, Lenas pastasauce eller Jacobs sommerdessert med jordbær - fordi det er noget, du engang fik serveret hos Marianne, Lena og Jacob, som du syntes rigtig godt om? Sådan nogle opskrifter har jeg mange af. Her er Idas æblesmør.
Opskriften er perfekt til at få brugt nogle af de fantastiske nedfaldsæbler. Skær blot det værste fra æblerne - og så er det ellers i gang:
Ingredienser:
1 kg æbler med skræl
200 g rørsukker
50 g muscovado sukker
1 tsk stødt ingefær
½ tsk stødt kardemomme
2 tsk kanel
1 stang vanilje
Fremgangsmåde:
- Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i grove tern
- Kog dem møre med 5 dl vand
- Stavblend æblemosen og sigt massen over i en ren gryde
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene fri.
- Tilsæt sukker og krydderier til æblemassen og kog videre ved jævn varme ca. 1 time. Rør jævnligt for at undgå at det brænder på. Husk også at lægge den tomme vaniljestang i og lad den koge med. Massen skal have konsistens som en marmelade
- Hæld på rengjorte glas
Nyd æblesmørret på pandekager, ovenpå havregrød eller skyr/yoghurt, som tilbehør til ostebordet eller blot som marmelade på nybagt brød eller boller.
Omtalt i artiklen
Majbritt Pless er lektor ved Læreruddannelsen på Fyn, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab.
Majbritt Pless har igennem mange år arbejdet med børn, mad og sundhed. I Smag for Livet arbejder hun i praksis med at udvikle undervisningsforløb og forankre Smag for Livets projekter på læreruddannelsen. Hun har også stået bag konkurrencen Madkamp - DM i Madkundskab.